NOVICA

19. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša iz Bruslja: “Strateški koraki ne morejo biti sprejeti čez noč.”

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Foto: Thierry Monasse/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes po končanem zasedanju Evropskega sveta v izjavi za medije povzel sklepe in vtise razprav, ki so potekale na tokratnem delovnem srečanju evropskega vrha v Bruslju. Izpostavil je, da so vzpostavljanje prave bančne, fiskalne in ekonomske unije strateški koraki, ki tudi v tej krizi ne morejo biti sprejeta čez noč. Ob tem je povedal, da tokratno zasedanje predstavlja napredek v zvezi z dogovori, ki so bili sprejeti na junijskem srečanju. Predsednik vlade je v nadaljevanju spregovoril o sprejeti okvirni časovnici za vzpostavitev in delovanje enotnega nadzornega mehanizma, o kohezijskih sredstvih, strateških partnerstvih Unije, o odzivih v zvezi s situacijo v Grčiji ter trenutnem dogajanju glede prodaje slovenskih obveznic.

V zvezi z vzpostavljanjem enotnega nadzornega mehanizma je predsednik vlade omenil doseženi dogovor o časovnici za sprejetje zakonodajnega okvirja do konca leta ter o implementaciji mehanizma nekje v letu 2013. Glede fiskalne unije je predsednik vlade poudaril, da je potrebno v celoti implementirati obstoječa pravila in mehanizme za zagotovitev fiskalne discipline in da bo predsednik Evropskega sveta nadalje raziskal možnosti  za vzpostavitev fiskalne kapacitete evroobmočja, ki bi lahko bila vzpostavljena na dolgi rok.

Predsednik Vlade RS Janez Janša je povzel tudi stališče EU o situaciji v Grčiji, v katerem Unija pozdravlja napore grških državljanov pri dosedanjem varčevanju in ukrepih za ponovno rast, ter povedal, da se je grška vlada na Evropskem svetu predstavila kot kredibilna, in da ima podporo, da ostane del evro območja.

Razprava o paktu za rast in delovna mesta je potekala umirjeno, saj je besedilo usklajeno, vendar so zaradi kriznih razmer nastale določene zamude pri izvedbi, je dejal predsednik vlade. 

Danes je del pogovorov tekel tudi o strateških partnerstvih med EU in Kitajsko. Predsednik vlade je dejal, da se gospodarska in siceršnja politika ne bo spremenila. Pomemben del uvodnih in zaključnih nagovorov je potekalo v luči dejstva, da je EU letos prejela Nobelovo nagrado za mir. Kot je povedal predsednik vlade, ima Evropska unija v svetu ugled pri reševanju konfliktnih vprašanj, ter ob tem omenil krizno situacijo v Siriji, katere analiza kaže na veliko kompleksnost tega problema.

Nenazadnje je predsednik vlade odgovarjal na vprašanje o postopku prodaje obveznic in poudaril, da gre za proces, ki zaradi proračunskega deficita nima alternative in da gre za kratkoročno rešitev situacije, brez katere tudi potrebni dolgoročni koraki ne bodo uspeli. Ob tem je poudaril, da plačujemo drago ceno za zadolževanje in da bi ta lahko bila bistveno nižja, če bi vpisali zlato fiskalno pravilo.