BARBRA BOROTA, DRŽAVNA SEKRETARKA

Barbra Borota je bila od julija 2008 do novembra 2008 državna sekretarka oziroma predstojnica Službe Vlade RS za evropske zadeve. Po reorganizaciji oziroma združitvi te službe v Službo Vlade RS za razvoj in evropske zadeve je od leta 2009 do 2011 kot sekretarka in posebna odposlanka ministra predstavljala slovenska stališča o EU zadevah pri rotirajočih predsedstvih, v EU inštitucijah in državah članicah.

 

Med letoma 2005 in 2008 je bila zaposlena v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije kot posebna svetovalka predsednika vlade za evropske zadeve s posebnim poudarkom na pripravah in izvedbi predsedovanja Slovenije Svetu EU. Pred tem je bila od leta 1995 zaposlena pri Delegaciji Evropske komisije v Sloveniji kot svetovalka za politične in EU predpristopne zadeve, zadolžena za spremljanje predpristopnih priprav Slovenije k EU na področju izpolnjevanja političnih kriterijev ter bilateralnih in multilateralnih odnosov.


V letih 1992 do 1994 je bila zaposlena kot vodja projektov v Ekonomski komisiji za Evropo pri Organizaciji združenih narodov v Ženevi, med leti 1985 in 1992 pa kot koordinatorica mednarodnih projektov na Inštitutu Jožef Štefan.


Rojena je bila 23.2.1958 v Ljubljani, po izobrazbi pa je profesorica angleščine in umetnostne zgodovine.