Domov
Kazalo
Kontakt
English
Predsednik vlade Janez Janša  / 
Pomanjaj pisavo
Poveaj pisavo
Natisni
Kje smo

Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije

Gregorčičeva 20, 25

1000 Ljubljana

+386 1 478 1000

gp.kpv(at)gov.si

 

 

  

  

 

Vlada RS

Upravne enote

E-uprava

Ministrstva

Predsednik RS

Državni zbor RS

Predsednik vlade Janez Janša

  

Datum in kraj rojstva:

 

17. september 1958, Ljubljana

 

 

Izobrazba:

 

- Univerzitetni diplomirani obramboslovec, Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo, diploma 1982

- Klasična gimnazija v Stični

- Osnovna šola v Žalni in na Grosupljem

 

 

Politična kariera

 

2004: Predsednik Vlade Republike Slovenije, izvoljen 9. novembra 2004. Zanj je glasovalo 57 poslancev 90 članskega parlamenta. Predsednik največje parlamentarne stranke - Slovenske demokratske stranke (SDS), ki ima 29 poslancev.

 

Vlado RS v mandatu Janeza Janše sestavljajo koalicijski partnerji Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija - Krščanska ljudska stranka, Slovenska ljudska stranka in Demokratična stranka upokojencev Slovenije.

 

Na zahtevo predsednika vlade Janeza Janše je Državni zbor Republike Slovenije 19. novembra 2007 glasoval o zaupnici vladi, vezani na projekt predsedovanja Svetu EU in potrdil njen mandat.

 

Med največje dosežke v obdobju od decembra 2004 do decembra 2007 Vlada Republike Slovenije šteje ukrepe, ki so neposredno vplivali na življenje državljanov Republike Slovenije in se kažejo v izjemni gospodarski uspešnosti, višji zaposlenosti in rekordno nizki brezposelnosti. Izvedena je bila večina ukrepov programa ekonomskih in socialnih reform za povečanje blaginje in izboljšanje življenjskega standarda, kar Slovenijo uvršča pri doseganju t.i. lizbonskih ciljev med najuspešnejše države članice EU. Vlada je na moderen, mednarodno primerljiv in socialno vzdržen način uredila davčno področje in odpravila številne administrativne ovire. Sprejeti so bili ukrepi za razbremenitev gospodarstva in povečanje njegove konkurenčnosti na domačem in tujih trgih.

 

Republika Slovenija je v mandatu vlade Janeza Janše postala prepoznavna in uspešna članica Evropske unije: 1. januarja 2007 je sprejela skupno evropsko valuto, 22. decembra 2007 je z odprtjem meja stopila v schengensko območje, v prvi polovici leta 2008 pa je kot prva država članica iz širitvenega sklopa 2004 in 2007 prevzela krmilo Sveta Evropske unije. Janez Janša je v vlogi predsednika Evropskega sveta vodil dve zasedanji voditeljev držav članic, predsedoval štirim vrhovom s tretjimi državami in pomembno prispeval k sprejemu sporazumov na številnih področjih delovanja EU (Zahodni Balkan, Galileo, energetsko-podnebni sveženj, liberalizacija energetskega trga, peta svoboščina).

 

2001-2004: Poslanec in predsednik SDS.

 

2000:  Minister za obrambo od junija do oktobra. Dosežki: priprava drugega akcijskega načrta za polnopravno članstvo v NATO, realna ocena uresničevanja temeljnih razvojnih programov obrambnih sil 1994-2003, sprejem načrta njihovega delnega prestrukturiranja ter dokončanja v letih 2000-2003, uresničitev pravice do duhovne oskrbe pripadnikom Slovenske vojske.

 

1997 - 1999: Poslanec in predsednik SDS, vodja slovenske parlamentarne delegacije v Severnoatlantski skupščini (NAA).

 

1995 - 1996: Poslanec in predsednik SDS.

 

1990 - 1994: Minister za obrambo. Dosežki: oblikovanje prve Slovenske vojske, ki je junija 1991 skupaj s slovensko policijo obranila Slovenijo pred agresijo jugoslovanske armade in omogočila neodvisnost.

 

1993: Prvič izvoljen za predsednika SDS.

 

1990 - 1991: Podpredsednik Slovenske demokratične zveze (SDZ) po prvih demokratičnih volitvah poslanec, kasneje predsednik Sveta stranke.

 

1988: Zaradi disidentske aktivnosti aretiran od slovenske tajne politične policije (SDV), priprt in pred vojaškim sodiščem brez pravice obrambe s pomočjo civilnega zagovornika obsojen na 18 mesecev zapora.

 

1987 - 1989: Soustanovitelj MikroAde, računalniškega podjetja, ki je hkrati delovalo kot tehnična baza za disidentske aktivnosti (natis tez za slovensko demokratično ustavo).

 

1983 - 1986: Aktivno politično nasprotovanje komunističnemu sistemu preko angažiranja v novonastajajočih mirovnih in ekoloških gibanjih; pisanje kritičnih člankov za revijo Mladina, Probleme in za Časopis za kritiko znanosti, kjer obravnava nekatere politično občutljive teme (politični pluralizem, ugovor vesti, sodelovanje SFRJ z diktatorskimi režimi, uporaba slovenskega jezika v vojski).

 

1982: Imenovan za predsednika komisije za  obrambo v okviru tedanje mladinske organizacije (ZSMS). Zaradi kritičnega pisanja o JLA predčasno razrešen in onemogočen pri zaposlitvi.

  

Celoten življenjepis

 

|
Na vrh