NOVICA

17.01.2012

Premier Borut Pahor po sestanku predsednice in predsednikov parlamentarnih strank

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor je po današnjem sestanku predsednice in predsednikov parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti dejal, da so se soglasno dogovorili, da pozovejo poslanske skupine k podpori začetku postopka za spremembo ustave, s katero bi vanjo zapisali t. i. zlato pravilo, po katerem javni dolg ne sme preseči določene višine. »Višine dolga, ki ga država ne bi smela preseči, danes še nismo določili, saj mora vlada višino in strukturo ustavne omejitve najprej strokovno utemeljiti,« je dejal premier Pahor.

 

V nadaljevanju je predsednik vlade poudaril, da gre za izjemno pomembno in daljnovidno odločitev, saj bo tudi vrh EU 30. januarja najverjetneje odločil, da se obveznost omenjenega zlatega pravila v okviru meddržavnega sporazuma o fiskalnem paktu za območje evra vpiše v najvišje pravne akte držav članic EU. Obenem je premier Pahor izpostavil, da so se sogovorniki strinjali, da se sprememba ustave z uvedbo zlatega pravila ne pogojuje z drugimi predlogi ustavnih sprememb. »Vnos omejitve zadolževanja je pomembno sporočilo tako navznoter kot navzven. Ustavna kategorija omejitve zadolževanja bo tako vlade zavezovala in se je bodo morale držati. Vse prihodnje vlade bodo tako pred odločitvijo, da bodisi omejitev spoštujejo, bodisi prenehajo vladati,« je še dejal premier Pahor.

 

Na današnjem sestanku je bilo dogovorjeno tudi, da bodo poslanci obravnavali paket šestih zakonov, ki jih je v proceduro poslala vlada in naj bi odgovorili na nekatere ključne izzive. Prioritetno in vzporedno z ustavnimi spremembami se bo obravnavalo predlog zakona o javnih financah, za ostale pa bo kolegij predsednika Državnega zbora odločil, ali se obravnavajo po nujnem ali navadnem postopku.

 

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci pozdravil tudi dogovor o imenovanju predsednika in dveh članov arbitražnega sodišča ter ga označil za velik uspeh vseh, ki so sodelovali pri mirni rešitvi vprašanja slovensko-hrvaške meje. »Imenovanje članov arbitražnega sodišča omogoča, da državi zdaj pripravita memorandum, vendar na današnjem srečanju o tem nismo govorili. Dogovorili smo se le, da mora biti postopek po eni strani zelo transparenten, po drugi pa gre za pripravo zagovora, ki mora biti do določene mere zaupen,« je še dejal premier Pahor ter dodal, da na delo arbitražnega sodišča gleda z optimizmom. »Vsi štirje predlagani kandidati so bili za slovensko vlado sprejemljivi, predsednike parlamentarnih strank pa smo zgolj obvestili o njihovih imenih, saj je bilo imenovanje članov sodišča v skladu z arbitražnim sporazumom v pristojnosti vlade,« je zaključil premier Pahor.