NOVICA

19.01.2012

Novinarska konferenca predsednika vlade po 169. redni seji vlade

(Foto: UKOM)

Na novinarski konferenci po današnji 169. redni seji vlade je premier Pahor dejal, da je vlada danes imenovala delovno skupino za pripravo predloga o vnosu fiskalnega pravila v ustavo Republike Slovenije, ki jo bo vodil minister Mitja Gaspari, njeni člani pa so ministri Aleš Zalar, Franc Križanič, Boštjan Žekš, generalna sekretarka vlade Helena Kamnar in direktorica vladne službe za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar. Premier Pahor je izrazil zadovoljstvo, da je Državni zbor danes ustanovil ustavno komisijo, ki bo proučila predlog ustavne spremembe, s katero bi v ustavi določili najvišjo dovoljeno višino javnega dolga.

 

V nadaljevanju je premier Pahor ocenil, da je v pogajanjih o vsebini zlatega pravila pričakovati še mnogo različnih stališč in dilem, o čemer pričajo tudi podobni postopki v nekaterih drugih članicah območja evra. »Vseeno pa se je treba zavedati, da med voditelji območja evra obstaja strinjanje, da mora biti obveznost izravnanega proračuna oziroma omejitve dolga tako stroga, da vlade, če je ne spoštujejo, padejo. Za to je najbolj primerna sprememba ustave,« je še poudaril predsednik vlade in dodal, da bo pot do ustavnih sprememb še precej trnova.

 

Glede predloga novele zakona o delovnih razmerjih o katerem se je vlada danes seznanila in ki bi ga nato obravnavali socialni partnerji, je premier Pahor dejal, da »to ni zakon, ki bi jemal delavcem in dajal delodajalcem. To je zakon, ki poskuša na pravičen in uspešen način vzpostaviti neko pametno razmerje, uspešno razmerje med prožnostjo trga delovne sile in varnostjo zaposlenih.« Po njegovi oceni so se temu cilju precej približali. Ob tem je sicer še pojasnil, da to ni zakon, ki bi bil tekoča zadeva vlade, vendar so s predsedniki parlamentarnih strank na torkovem sestanku dosegli dogovor, da vlada po svoji presoji obravnava vse tiste predloge zakonov, za katere sodi, da bi njihovo neodobravanje lahko ogrozilo državni interes. »Referiramo na klavzulo v ustavi, ki poleg tekočih poslov dopušča vladi, da se ukvarja tudi z vprašanji, ki so sicer v domeni vlade s polnimi pooblastili,« je še dejal premier Pahor. Ob zaključku je predsednik slovenske vlade poudaril, da je »čas za Slovenijo postal pomembna kategorija in izgubili smo ga že preveč. Zato je potrebno izrabiti ta čas, ki ga običajno delodajalci in sindikati prosijo pred začetkom pogajanj o samih poglavjih in členih zakona, zato da bi ugotovili, ali so podlage ustrezne in ekvivalentne njihovih presojam.«