NOVICA

9. 5. 2012

Predsednik slovenske vlade Janez Janša: Stabilizacija javnih financ in ponovna rast se ne izključujeta

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša danes nadaljuje z uradnim obiskom v Zvezni republiki Nemčiji, ki simbolično poteka prav na Dan Evrope in v času, ko Slovenija in Nemčija  obeležujeta dvajseto obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Po delovnem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel, je predsednik vlade Janez Janša na skupni novinarski konferenci izpostavil, da je potrebno za trajnostni razvoj stabilizirati javne finance ter da dileme, ki se izpostavlja v zadnjih dneh - ali gospodarska rast ali stabilizacija javnih financ - pravzaprav ni.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je na novinarski konferenci uvodoma čestital nemški kanclerki za velike dosežke nemške vlade v časih ekonomske nestanovitnosti. V nadaljevanju je izpostavil, da Nemčija ni le prijateljska država, temveč tudi najpomembnejša slovenska gospodarska partnerica. »V zadnjem času je blagovna menjava med državama dosegla skoraj 10 milijard evrov in se je povečevala kljub kriznim razmeram, kar je za Slovenijo, ki je bolj prizadeta s krizo kot Nemčija, še posebej pomembno,«  je poudaril predsednik vlade in izpostavil, da se Slovenija v tem času trudi za izboljšanje in vzpostavitev poslovnega okolja, ki bo bolj privlačno za tuje investicije. Ob tem je poudaril, da smo nekaj korakov na tej poti že naredili, nekaj pa nas jih še čaka. Ob tem je predsednik vlade Janez Janša še izpostavil, da v teh dneh slovenski parlament sprejema verjetno najpomembnejšo odločitev v zadnjih letih, s katero želimo v relativno kratkem času izravnati slovenske javne finance in omogočiti ponovno rast. Po njegovih besedah je gospodarska rast, ki bi temeljila zgolj na povečevanju dolga, neodgovorno ravnanje in pomeni zadolževanje na račun prihodnjih generacij.

 

V skupni izjavi za medije je še dejal, da imata Nemčija in Slovenija podobna stališča glede ključnih problemov, povezanih s finančno krizo v Evropi. »Stabilizacija javnih financ je predpogoj za normalno poslovanje, gospodarsko rast, načrtovanje, …  brez te stabilnosti ni mogoče načrtovati pozitivne prihodnosti,« je dejal. Hkrati je še poudaril, da se je treba sprijazniti s tem, da lahko porabimo zgolj toliko, kot zaslužimo in da je treba spoštovati dogovore in pravila, ki se na ravni Evropske unije dosežejo po  napornih pogajanjih. »Pravila morajo biti jasna, morajo veljati za vse in vsi jih moramo spoštovati, zato je bila Slovenija med prvimi državami, ki je v parlamentu ratificirala fiskalni pakt, ki predstavlja ukrep ne le za stabilnost evro-območja, ampak je v vsaki državi članici evro-območja potrebna zaščita davkoplačevalcev za to, da ne bi bili prisiljeni plačevati računov, ki jih niso sami ustvarili.« V nadaljevanju je slovenski premier še dejal, da v primeru Slovenije vlada dela vse, da bi ponovno dosegli gospodarsko rast, ki bo omogočila, da bomo razvojno dohitevali povprečje Evropske unije.

 

»Zavedamo se, da lažje poti iz krize ni, je pa veliko lažnih prerokov in njihovim besedam ne mislimo nasedati,« je v izjavi še poudaril slovenski predsednik vlade.  »Slovenija v zadnjih letih pri uravnoteženju javnih financ ni bila najbolj soliden partner, vendar pa danes vlagamo napore, da to popravimo.«

 

Nenazadnje je predsednik vlade Janez Janša izpostavil tudi izjavo, ki jo je ob Schumannovem dnevu oziroma ob 9. maju objavila Evropska komisija, ki prav tako opozarja, da ni nasprotja med varčevanjem in gospodarsko rastjo. »Vsi vemo, da je izhod iz krize v novih delovnih mestih in da je ustvarjanje novih delovnih mest najboljša socialna politika. Slovenija se zaveda pozitivnosti te dobre prakse in prepričani smo, da bo takšen odmev v prihodnjih letih omogočil, da bo celotna Evropska unija ponovno rasla. Smo optimisti, optimizem pa temelji na dobrih vzorih kot je Nemčija,«  je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

 

Nemška zvezna kanclerka Angela Merkel pa je izpostavila, da se Slovenija trenutno nahaja pred velikimi izzivi, s katerimi pa se nova vlada pogumno spopada. Poudarila je tudi pomembno in vodilno vlogo, ki jo ima Slovenija v regiji Zahodnega Balkana.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je v nadaljevanju uradnega obiska v Zvezni republiki Nemčiji sestal s predsednikom nemškega parlamenta dr. Norbertom Lammertom. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični in da se sodelovanje med državama lahko poglobi na različnih področjih. Poudarila sta, da morajo biti temelji gospodarske rasti  realni in da je treba spoštovati dogovore in pogodbe na ravni Evropske unije, pri čemer morajo pravila veljati za vse enako. Strinjala sta se tudi, da lahko trdna proračunska politika preprečuje stagnacijo in spodbuja gospodarsko rast. Predsednik nemškega parlamenta dr. Lammert je med drugim poudaril, da so uravnotežene javne finance in uravnoteženi proračun predpogoj za gospodarsko rast, kar dokazuje razvoj Nemčije v zadnjih desetih letih.