NOVICA

12. 6. 2012

Premier Janez Janša in premier Mario Monti o stanju v Evropi in medsebojnih odnosih

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes v spremstvu finančnega ministra Janeza Šušteršiča sestal na delovnem obisku s predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Mariom Montijem. Na skupni novinarski konferenci sta se oba premierja strinjala, da so odnosi med državama dobri, da na več ravneh poteka intenziven dialog, med Slovenijo in Italijo pa prav tako poteka dobro gospodarsko sodelovanje, pri čemer se je dvostranska menjava v minulem letu povečala za okoli deset odstotkov. Po oceni predsednikov vlad je posebej velike priložnosti mogoče najti v infrastrukturnih projektih. Premier Janez Janša je glede dobrega gospodarskega sodelovanja izpostavil, da se le-to lahko krepi in poudaril, da je Italija pomemben gospodarski partner ter da je v Sloveniji preko 400 podjetij z italijanskim kapitalom.
 
Predsednik vlade Janez Janša je italijanskega premiera Maria Montija seznanil z napori, ki jih slovenska vlada vlaga v to, da bi Slovenija postala bolj prijazno okolje za investicije, ob čemer je med drugim omenil že uvedeno 100% olajšavo v raziskave in razvoj in paket gospodarskih ukrepov, ki jih bo v juliju obravnaval Državni zbor in katerega namen je še nadaljnje izboljšanje poslovnega okolja.
 
Predsednik vlade Janez Janša je izpostavil tudi pomembno vlogo, ki jo v odnosih med obema državama predstavljata manjšini. Ob tem je dejal, da je slovenska vlada, kljub krčenju proračunskih sredstev, finančna sredstva namenjena za financiranje dejavnosti italijanske manjšine pustila nedotaknjena. Poudaril je tudi, da sta obe manjšini  pomemben dejavnik sodelovanja med državama in da je njuna dobra zaščita tudi blažilni element. Predsednik slovenske vlade je ob tem pozdravil napoved ustanovitve delovnega omizja za reševanje odprtih vprašanj, s katerimi se sooča slovenska manjšina v Italijanski republiki in dejal, da „smo zelo veseli premikov na tem področju“.
 
Predsednika obeh vlad sta velik del delovnega posveta namenila izmenjavi pogledov na evropske teme, in sicer sta izmenjala izkušnje na področju sprejemanja in uveljavljanja ukrepov za uravnoteženje javnih financ in vzpostavitev pogojev za gospodarsko rast.  »Napori za rast in uravnoteženje javnih financ sta dve plati iste medalje,« je na novinarski konferenci poudaril premier Janez Janša in dodal, da je Slovenija s sprejetimi varčevalnimi ukrepi nadoknadila zamudo in da je  sedaj osredotočena predvsem na ukrepe za rast. Po njegovih besedah Slovenija tudi podpira načrte Evropske unije, ki gredo v smeri oblikovanja agende za rast in investicije, saj ta strategija temelji na gospodarski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest. 
 
Ob tem je premier Janez Janša čestital svojemu italijanskemu kolegu in njegovi ekipi, ki je v preteklih mesecih uspešno  sprejela pogumne ukrepe za stabilizacijo javnih financ, kar je pozitivno vplivalo tako na gospodarsko okolje sosednjih držav kot tudi na stanje v državah Evropske unije. »Ukrepi so bili pripravljeni v smeri, da imamo širši doprinos od tega vsi,« je dejal predsednik slovenske vlade.  Ob tem je izpostavil tudi, da sta z italijanskim premierjem spregovorila tudi o italijanski izkušnji v boju proti davčnim utajam in sivi ekonomiji.
 
Po besedah predsednika slovenske vlade vseh tem v kratkem časovnem okviru, ki je bil na voljo za pogovore, z italijanskim premierjem nista mogla obravnavati. Poudaril je, da bo najverjetneje v septembru potekal sestanek skupne medvladne komisije, ki bo obravnavala in tudi reševala morebitna širša in tehnična vprašanja.
 
Italijanski premier Mario Monti pa je v skupni izjavi za medije še poudaril, da bi veljalo okrepiti  prizadevanja za gospodarsko rast med državama. Izpostavil je še, da je v Evropski uniji v tem trenutku treba več pozornosti nameniti ukrepom za gospodarsko rast, ki pa ne smejo iti na račun varčevalnih ukrepov. Premier Monti je poudaril tudi pomen nadaljnje širitve Evropske unije na države Zahodnega Balkana, pri čemer je dejal, da so prizadevanja predsednika slovenske vlade na tem področju hvalevredna.