NOVICA

6. 10. 2012

Sporočilo predsednika Vlade RS Janeza Janše mladim:”Bodite bolj glasni.”

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

V polni dvorani mladih podjetnikov in študentov je danes predsednik Vlade RS Janez Janša danes z vodjem mladinske pobude “Mreža idej”, Markom Borisom Andrijaničem, spregovoril o ideoloških temeljih samostojne slovenske države, ukrepih, ki se sprejemajo ter prihodnosti razvoja Slovenije, ki je današnje občinstvo najbolj zanimala. Predsednik vlade je poudaril, da Vlada RS sprejema najtežje ukrepe v zgodovini in vlaga veliko truda v socialni dialog s katerim želi doseči čim širše soglasje za stabilizacijo razmer v Sloveniji. Mlade naj bodo v teh odločilnih časih bolj glasni in naj zagovarjajo svoje pravice, saj si vlada s predlaganimi spremembami prizadeva zaščititi prav njih in preprečiti, da bi mlajša generacija celo življenje plačevala današnje dolgove.

 

V prvem delu pogovora je bila osrednja tema nastajanje samostojne države. Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da je njegov največji vzornik še vedno dr. Jože Pučnik, čigar misli o demokraciji in državotvornosti še danes živijo. “To je človek, ki mu gre za stvar,“ je predsednik vlade citiral Draga Jančarja. Ob tem se je spomnil časov prve slovenske Demosove vlade, ko je le ta morala z veliko manj sredstvi in ljudmi v šestih mesecih narediti vse ter izoblikovati vso potrebno zakonodajo za ustanovitev samostojne države. “Danes je državni aparat vsaj za eno tretjino večji, pa vendar imamo težave z učinkovitostjo,“ je dodal in izpostavil in še, da sta učinkovitost in reorganizacija državne uprave ena izmed temeljnih nalog te vlade.

 

Ob voditeljevi primerjavi osamosvojitvenega časa in današnjega reševanja Slovenije pred morebitnim bankrotom je predsednik vlade povedal, da je bil sicer boj za samostojnost bila veliko bolj tvegana, da pa je bilo v tistem času veliko več širšega razumevanja in podpore za spremembe. Opozoril je na problem politične razdvojenosti, ki jo v veliki meri omogoča trenutna referendumska zakonodaja in dodal, da je Vlada RS pripravljena poslušati konstruktivne predloge, da pa nimamo neomejenega časa in da smo primorani odločitve sprejemati hitro.

 

“Če se odpravljaš na pot, ne sprašuj tistega, ki čaka s teboj, ampak vprašaj tistega, ki se iz nje vrača,“ je afriški pregovor, ki ga je predsednik vlade Janez Janša uporabil za ponazoritev položaja, v katerem se je znašla Slovenija pri izhodu iz krize, kot članica evropskega prostora. “Za vsako situacijo obstaja primer dobre prakse v Evropi iz katerega se lahko učimo,“ je obrazložil in dodal, da ima celotna slovenska diplomacija že od nastopa mandata nalogo, da jih redno spremlja in o njih tudi obvešča. “Danes smo v situaciji, ko moramo z manj, narediti več, “je nadaljeval in izpostavil, da je Slovenija po treh letih bistveno bolj zadolžena in da ni časa ali manevrskega prostora za iskanje rešitev in uveljavljanje ukrepov.

 

Ob vprašanju zakaj napovedan dvig davka in kako naj bi takšni ukrepi spodbujali gospodarstvo, je predsednik vlade spomnil, da ima Slovenija 100 odstotno olajšavo za podjetja, ki vlagajo v razvoj in raziskave.  Dodal je, da je okolje z novo uveljavljenimi davčnimi in administrativnimi ukrepi okolje  tuje investicije trenutno najbolj ugodno, da pa kljub temu še vedno ni velikega povpraševanja iz tujine. Tudi zato je poudaril, da je pomembno vzpostaviti zaupanje in delovanje v pravno državo, saj so dolgotrajni postopki izterjave velik minus pri odločanju potencialnih tujih vlagateljev za vstop na slovenski trg.

 

Pogovor je nanesel tudi na vprašanje o stanju v javnem sektorju in potrebah po krčenju. Predsednik vlade je povedal, da se trenutno izvaja revizija in da gre za postopek odpravljanja nekaterih podvajanj in iskanje možnosti racionalizacije postopkov, ne pa tudi dodatno omejevanje storitvenega dela javne uprave, ki je marsikje po državi podhranjen.

 

Glede vprašanja stanja in stabilizacije bančnega sistema je predsednik poudaril, da mora mehanizem, ki ga je Državni zbor nedavno sprejel, zaživeti do konca leta in da kriza bank v Sloveniji ni povezana samo s splošno ekonomsko krizo temveč tudi z načinom delovanja nekaterih bank.

 

Predsednik vlade je spregovoril tudi o napovedanih spremembah ureditve trga dela in pokojninskega sistema. Ob tem je dejal, da je bistveni problem na trgu dela neustaven položaj med tistimi, ki delajo za določen in tistimi, ki so zaposleni za nedoločen delovni čas in poudaril, da spremembe ne prinašajo le prožnosti, ampak tudi večjo varnost. “Povprečna doba vplačevanja v pokojninsko blagajno danes je 35 let in to je problem,” je povedal in izpostavil dvig kriterija za upokojitev na podlagi dejanske delovne dobe posameznika, ne le njegove starosti.
 
Na vprašanje kaj je sporočilo mladim danes in kaj lahko naredijo oni, zato da bodo lahko v prihodnje izkoristili vse svoje zmožnosti je predsednik vlade odgovoril: “Če bi bil jaz vaših let, bi vsak teden s transparentom stal pred parlamentom in zahteval vpis zlatega fiskalnega pravila. “ Opozoril je, da je to edini način kako bi se lahko mlajša generacija prepričljivo zavarovala pred tem, da bo  vse življenje odplačevala dolgove, ki nastajajo danes. “Bodite bolj glasni in razširite to mrežo,“ je zbrano občinstvo pozval predsednik vlade Janez Janša.