NOVICA

4. 3. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: "Strah pred odgovornostjo je ključen motiv za poskus blokiranja projekta slabe banke"

(Foto: Arhiv KPV)

Več milijard velika finančna luknja v slovenskem bančnem sistemu je "ključen problem te države in njenih davkoplačevalcev", je danes v Državnem zboru dejal predsednik Vlade RS Janez Janša in ob tem izrazil bojazen, da se to nanaša na "tudi nekaj prihodnjih generacij".

 

"Če Slovenija ne bo nadaljevala s sanacijo bančnega sistema, bo do konca tega leta bankrotirala," je ocenil predsednik vlade Janez Janša in dodal, da bomo v tem primeru "prisiljeni v sprejetje pogojev, ki bodo osnova za zaprosilo za mednarodno finančno pomoč v takšni ali drugačni obliki".

 

"Ta problem se je ignoriral štiri leta in v tem času nam je zrasel čez glavo. Ne samo tej generaciji slovenskih davkoplačevalcev ampak tudi prihodnjim. Takšna politika ignorance enostavno ne pride več v poštev," je bil odločen predsednik vlade Janez Janša, ki ocenjuje, da je "strah pred odgovornostjo ključen motiv za poskus blokiranja projekta slabe banke". Zakon namreč predvideva štirikratno podaljšanje zastaralnih rokov za kazniva dejanja, ki so v mnogih primerih osnovni vzrok za slabe kredite.

 

Predsednik vlade Janez Janša je poudaril, da ne drži, da za reševanje take situacije, kot je v slovenskem bančnem sistemu, obstaja več konceptov. Potrebna je sanacija in zakon o tem je bil sprejet. Z odločbo Ustavnega sodišča RS je bil tudi obvarovan pred blokado, ki je grozila konec lanskega leta, in ta zakon se izvaja.

 

Kot je pojasnil predsednik vlade Janez Janša, je Vlada RS že imenovala štiri neizvršne direktorje, ki morajo izpeljati postopek ustanovitve agencije za sanacijo slovenskega bančnega sistema. Od teh štirih neizvršnih direktorjev so trije tuji finančni strokovnjaki, ki niso sodelovali pri nastajanju tega problema, ampak so doslej v različnih državah, predvsem skandinavskih, take probleme reševali. Vsa ta imena so usklajena z ECB in Mednarodnim denarnim skladom, kar je potrebno glede na formalne obveznosti, ki jih ima Slovenija do evrosistema, je še povedal predsednik vlade Janez Janša. Tudi podzakonski akti se usklajujejo z ECB. Nekateri so že usklajeni in sprejeti, nekateri pa naj bi bili v teh dneh. Vlada jih bo potrdila takoj, ko bodo usklajeni. 

 

Predsednik vlade Janez Janša je še opozoril, da bo od tega, kakšna bo politika prihodnje vlade, odvisno, kako hitro bodo postopki tekli naprej, in ali bo ta zakon, ki zdaj daje možnost za reševanje tega ključnega ekonomskega in gospodarskega problema, ki ga ima naša država v tem trenutku, veljal naprej.

 

Predsednik vlade Janez Janša je tudi ocenil, da v slovenski javnosti zavest o tem, da je sanacija bančnega sistema ključni problem, ki ga imamo, ne obstaja, in se vprašal, ali ne bo Slovenija v prihodnjih tednih in mesecih spet spremljala poskusov, kako bi se ta problem ponovno spravil pod preprogo. 

 

Na vprašanje poslanke Majde Potrata v zvezi s stališčem vlade do spremembe referendumske zakonodaje, je predsednik vlade Janez Janša odgovoril, da se vlada do tega vprašanja ni opredelila ter da ni obvezno, da se vlada opredeli do vseh postopkov. Če se bo opredelila, pa bo o tem tudi seznanila Državni zbor, je še povedal predsednik vlade.