NOVICA

11. 10. 2013

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek pozdravlja odločitev o dodelitvi Nobelove nagrade za mir Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW)

Foto: Wikipedia

Predsednica Vlade Republike Slovenije pozdravlja odločitev o izboru Organizacije za prepoved kemičnega orožja kot Nobelove nagrajenke za mir za letošnje leto. Delovanje izbrane organizacije je premierka označila kot izjemno pomembno, saj je vprašanje uničenja, prepovedi izdelave in uporabe kemičnega orožja ključno pri zagotavljanju trajnega mirnega sobivanja in sožitja med različnimi regijami,  državami, narodi in kulturami.

  

Slovenija podpira OPCW pri nadaljevanju uničevanja in preprečevanja širjenja kemičnega orožja, odločitev Odbora Nobelove nagrade pa je predsednica vlade ocenila kot spodbudo za dosego končnega cilja nas vseh, pa tudi prihodnjih generacij, da bi živeli v mirnem svetu brez orožij za množično uničevanje. Predsednica vlade je obenem poudarila, da so prav nedavni tragični in srhljivi dogodki v Siriji še en opomin več mednarodni skupnosti, da učinkovito in sistematično naslovi vprašanje čimprejšnjega uničenja in prepovedi izdelave vseh vrst kemičnega orožja. S tem lahko mednarodna skupnost naredi velik korak naprej pri zagotavljanju, da se takšni tragični dogodki nikoli več ne ponovijo.