PREDSEDNICA VLADE MAG. ALENKA BRATUŠEK

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Alenka Bratušek je bila rojena 31. 3. 1970 v Celju. Svojo mladost je preživela v Žalcu. Po diplomi na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo je leta 2006 magistrirala na Fakulteti za družbene vede, smer menedžment neprofitnih organizacij.

 

Alenka Bratušek je poklicno pot začela v manjšem tekstilnem podjetju. Leta 1995 se je zaposlila na Ministrstvu za gospodarstvo in se ukvarjala z malim gospodarstvom. Sodelovala je pri postavljanju mreže za pospeševanje malega gospodarstva. Po rojstvu drugega otroka je leta 1999 zamenjala zaposlitev in se zaposlila na Ministrstvu za finance. Od leta 2004 dalje je na istem ministrstvu vodila Direktorat za proračun. Njeno delovno področje je bilo državni proračun, financiranje lokalnih skupnosti in tudi črpanje evropskih sredstev. Leta 2007 in 2008 je sodelovala pri pripravah na predsedovanje Evropske unije. V širši delovni skupini za predsedovanje je vodila podskupino za proračun.

 

Na predčasnih volitvah leta 2011 je bila kot članica Liste Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija prvič izvoljena v Državni zbor Republike Slovenije. Vodila je Komisijo za nadzor javnih financ in bila članica Odbora za finance ter Odbora za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo.

 

17. januarja 2013 jo je svet stranke soglasno izvolil za predsedujočo v stranki Pozitivna Slovenija.

 

Poslanke in poslanci Državnega zbora so 27. februarja 2013 s 55 glasovi mag. Alenko Bratušek izvolili za novo predsednico Vlade Republike Slovenije. Postala je prva ženska v zgodovini samostojne Slovenije, ki je zasedla najvišji položaj izvršne veje oblasti v državi.

 

Vlado v mandatu Alenke Bratušek sestavljajo koalicijski partnerji Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, Državljanska lista in Demokratična stranka upokojencev.

 

V ministrski ekipi Alenke Bratušek so skupaj z njo tri ženske, trije magistri in šest doktorjev znanosti. Povprečna starost je 45 let. Njene besede ob predstavitvi so bile: "Dovolj smo stari, da vemo, kako se svet vrti, in dovolj mladi, da še vedno verjamemo, da ga lahko spremenimo!"

 

Ponosna je na svoja otroka, skoraj 19-letno hčer in skoraj 15-letnega sina, a podrobnosti zasebnega življenja ne želi razkrivati, saj verjame, da je to tisto, kar mora ostati samo njeno.