NOVICA

6. 5. 2014

Predsednica vlade nadaljuje obisk pri OECD

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se v drugem dnevu obiska pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj v Parizu udeležuje zasedanja Sveta OECD, ki mu predseduje Japonska, podpredsedniško funkcijo pa opravljata Slovenija in Velika Britanija.

OECD je danes objavila spomladansko napoved gospodarskih gibanj, ki podobno kakor včerajšnje napovedi Evropske komisije potrjuje, da je Slovenija na pravi poti ponovne oživitve gospodarstva. Po napovedih OECD bo naša država letos dosegla 0,3-odstotno gospodarsko rast, v letu 2015 pa naj bi se ta še okrepila in dosegla 1,2 odstotka. Ob ugodnih učinkih preteklih ukrepov vlade pa OECD opozarja, da je treba reforme izvajati tudi v prihodnjih letih za zagotovitev trajne gospodarske rasti. »Napovedi za našo državo tako za letošnje kot tudi za naslednje leto so se iz slabih spremenile v veliko bolj ugodne, kar dokazuje, da smo svoje delo v preteklem letu opravili več kot dobro. Seveda pa je treba ukrepe nadaljevati. Kljub dogajanju na političnem prizorišču sem prepričana, da bomo nadaljevali aktivnosti za povečanje gospodarske rasti,« je povedala premierka.

Ob robu zasedanja Sveta OECD se je predsednica vlade srečala z japonskim predsednikom vlade Šincem Abejem. V pogovorih je izrazila zadovoljstvo nad poglobljenim političnim sodelovanjem med državama in hkrati poudarila, da si Slovenija želi okrepiti tudi gospodarske vezi. Dejala je, da je za to treba spodbujati številne vidike, med njimi tuje neposredne naložbe. Sogovorniku je predstavila tudi privatizacijski postopek v Sloveniji. Premierja sta se dotaknila še težavnih mednarodnih vprašanj, pri čemer je Šinco Abe izrazil zanimanje za reformne procese na Zahodnem Balkanu. Predsednica vlade je japonskega kolega povabila na srečanje v okviru Procesa Brdo, ki bo naslednje leto na Brdu pri Kranju.