NOVICA

5. 8. 2014

Odziv KPV glede imenovanja kandidatov za evropskega komisarja

Kabinet predsednika vlade oziroma predsednica vlade je bila včeraj, 4. avgusta 2014, seznanjena z uvedbo postopka Komisije za preprečevanje korupcije v zvezi z imenovanjem kandidatov za člana Evropske komisije. Pristojne vladne službe tudi že pripravljajo dokumentacijo, ki jo je v zvezi s tem zahtevala KPK.

 

Glede samega postopka imenovanja pojasnjujemo, da je ta sledil ustaljeni praksi in prepričani smo, da je bil izpeljan ustrezno in korektno.Glede morebitnega nasprotja interesov oziroma neskladja s 37. členom Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije smo prepričani, da v tem primeru ne gre za kršitev tega člena, ki pravi, da uradna oseba svoje funkcije ali službe ne sme uporabiti zato, da bi sebi ali komu drugemu uresničila kakšen nedovoljen zasebni interes. Komisarsko mesto je namreč politična funkcija in ne gre za zasebni interes. Za vse kandidate je tudi bilo ugotovljeno, da ustrezajo pogojem za imenovanje na komisarsko funkcijo. Seznam kandidatov je nastal na podlagi predlogov vladnih strank, pri čemer je bil upoštevan tudi predlog stranke novega najverjetnejšega mandatarja gospoda Cerarja, ki je predlagal gospoda Janeza Potočnika. Gospod Potočnik je svoje soglasje žal umaknil, ostali trije kandidati pa so s kandidaturo soglašali in tako je tudi nastal seznam treh kandidatov.

 

Poleg tega je seznam imen, ki ga je v Bruselj poslala slovenska vlada le predlog in ne pomeni neposrednega imenovanja na določeno funkcijo. Navsezadnje evropske komisarje v končni fazi potrjuje Evropski parlament. Če gremo še dalje: tudi v Državnem zboru poslanec glasuje sam zase pri odločanju o mandatarju ali ministru in na ta način neposredno vpliva na svojo izvolitev na določeno funkcijo, o čemer pa v primeru imenovanja kandidatov za komisarja ne moremo govoriti, saj gre, kot že omenjeno, le za predlog.