NOVICA

9. 12. 2013

Predsednica vlade bo na povabilo predsednika Evropske komisije Barrosa v Milanu sodelovala na konferenci v okviru projekta »Nova zgodba Evrope«

V ponedeljek, 9. decembra 2013 bo v Milanu potekala druga konferenca v okviru projekta »Nova zgodba Evrope.« Na povabilo predsednika Evropske komisije José Manuela Barrosa se bo konference udeležila tudi predsednica vlade mag. Alenka Bratušek. Poleg omenjenih voditeljev se konference udeležuje tudi predsednik Sveta ministrov Italijanske republike Enrico Letta.

 

Predsednik Evropske komisije Barroso je projekt Nova zgodba Evrope predstavil 23. aprila letos. Projekt daje intelektualcem, znanstvenikom in umetnikom priložnost za razpravo in premislek o prihodnosti Evrope. »Vzdržno prihodnost za Evropo lahko gradimo samo s prizadevanjem in sodelovanjem predstavnikov celotne družbe. V razpravi o naši skupni prihodnosti morajo imeti besedo državljani vseh poklicev in slojev, zlasti dragoceno je sodelovanje umetnikov, intelektualcev in znanstvenikov. Pri evropski ideji namreč ne gre le za gospodarsko sodelovanje, ampak za povezovanje naših različnih kultur in hotenj, iz katerih izhaja moč naše celine. Temeljne kulturne vrednote so tako poleg človeškega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, vladavine prava in človekovih pravic bistveni del evropskega projekta. Vloga umetnikov in znanstvenikov pri uveljavljanju teh vrednot v dobro evropskih državljanov in celotne Evropske unije je zato izjemno pomembna,« so zapisali v Evropski komisiji.

 

Program konference:

 

 

10.00

 

Uvodni nagovori:

 

  • predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso
  • predsednik Sveta ministrov Italijanske republike Enrico Letta
  • predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek

 

Lokacija: Palazzo Clerici (ISPI), Via Clerici 5, Milano

 

FOTOTERMIN

 

 

sledi

 

Razprava, na kateri sodelujejo tudi Maria Latella, Jimmie Durham, Laura Morante ter

Beppe Severgnini

 

FOTOTERMIN

 

 

11.50

 

Zaključni nagovor predsednika Evropske komisije

 

FOTOTERMIN

 

 

Konferenca je ob predhodni akreditaciji odprta za predstavnike medijev.