NOVICA

27. 3. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek prejema številne čestitke in pisma podpore ob izvolitvi

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednici Vlade Republike Slovenije mag. Alenki Bratušek so v dneh po izvolitvi čestitali mnogi politični voditelji ter najvišji predstavniki evropskih institucij, prejela pa je tudi številna pisma podpore in želja po uresničenju zastavljenih ciljev s strani predstavnikov slovenskih ustanov, civilno družbenih gibanj ter državljank in državljanov Republike Slovenije.

   

Nemška kanclerka Angela Merkel je v čestitki predsednici vlade mag. Alenki Bratušek izpostavila, da so odnosi med ZR Nemčijo in Slovenijo zelo dobri, da obstajajo tesni gospodarski odnosi in veliko vzajemno zanimanje državljanov za obe državi. Kanclerka je še poudarila, da nas povezuje partnerstvo v EU in v Natu, ter da bomo zmogli izzive, s katerimi se trenutno soočamo v EU, premagati s skupno zavestjo o odgovornosti za našo evropsko prihodnost. Angleški predsednik vlade David Cameron je uvodoma izrazil naklonjenost dejstvu, da je slovensko vlado prevzela ženska in najmlajša v tej vlogi od osamosvojitve Slovenije do danes. Premier Cameron je izpostavil predvsem izjemno trdne in konstruktivne odnose med državama, kar bi želel nadaljevati tudi v odnosu z novo predsednico vlade mag. Bratuškovo. Poudaril je začrtano pot reform, po kateri stopa Slovenija, in ki jo bo pripeljala do boljšega gospodarskega položaja tako v državi, kakor tudi znotraj članstva v EU. Predsednik Vlade Ruske federacije Dimitrij Medvedjev je na predsednico vlade mag. Alenko Bratušek prav tako naslovil čestitko, v kateri poudarja pomen tradicionalno dobrih odnosov med Rusijo in Slovenijo, ki temeljijo predvsem na uresničevanju skupnih projektov v energetiki, na znanstvenem, tehnološkem ter drugih področjih, ki so v interesu narodov obeh držav, in za katere je prepričan, da se bodo v prihodnje še okrepili. Tudi kitajski premier Li Keqiang je premierki mag. Bratuškovi v prvi vrsti zaželel veliko uspehov na tej zahtevni poti in ob tem izpostavil predvsem stabilne gospodarske in prijateljske odnose med državama v zadnjih dveh desetletjih. Predsednik nizozemske vlade Mark Rutte pa je v čestitki slovenski premierki poudaril, da bosta Slovenija In Nizozemska svoje dobre odnose med državama, znotraj EU in Nato še nadgradili, saj temeljijo na trdnih temeljih, ki so dobra popotnica za prihodnost.

   

Slovenski premierki so iz tujine čestitali tudi predsednik vlade Turčije Tayyip Erdogan, predsednik vlade Armenije Tigran Sargasyan ter predsednik vlade Ukrajine Mykole Azarov, ki predsednici in novi vladi vsi želijo veliko uspeha pri bodočem delu ter poudarjajo pomen dobrega sodelovanja in krepitev odnosov s Slovenijo. Veleposlanik ZDA v Sloveniji Joseph A. Mussomeli je predsednici vlade v čestitki izpostavil zgodovinsko priložnost uveljavitve ženske na tako pomembnem položaju, kar se v ZDA še ni zgodilo. Zapisal je še, da je glede Slovenije optimističen, in da upa, da bo nova vlada s pomočjo zastavljenih ukrepov vzpostavila stanje, ki ji bo omogočalo razvoj gospodarstva, tuje investicije in dvig konkurenčnosti. Poudaril je še, da sta tako ZDA kot Slovenija v težkem položaju, a da bodo nujne odločitve obeh držav, četudi težke, zagotovo usmerjene predvsem v dobro vseh ljudi.

 

Predsednici vlade sta v minulih dneh čestitala tudi vodja Evangeličanske cerkve v Sloveniji škof Geza Erniša, ki je izrazil prepričanje, da bo nova vlada z zastavljenimi cilji služila materialnemu in duhovnemu napredku države, ter predsednik Islamske skupnosti v Sloveniji mufti dr. Nedžad Grabus, ki verjame, da bo premierka mag. Bratuškova Sloveniji v teh težkih časih povrnila duh optimizma, ki bo združil moči, da Slovenija stopi po poti napredka in zadovoljstva vseh državljank in državljanov Republike Slovenije.

 

Predsednica vlade mag. Alenka Bratuškova se zahvaljuje vsem, ki so ji poslali čestitke v upanju, da se bodo njihove želje tudi uresničile, sama pa bo s svojo ekipo tvorno in prizadevno pripomogla k ustvarjanju boljših razmer v državi.