NOVICA

2. 4. 2013

Premierka mag. Alenka Bratušek zaželela Hrvaški vso srečo v novi, veliki evropski družini: »Tudi finančno krizo bomo lažje premagali s skupnimi močmi«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek, ki je danes gostila hrvaškega premierja Zorana Milanovića, je ob začetku razprave o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v Državnem zboru uvodoma poudarila pomen pogleda v evropsko prihodnost dveh prijateljskih narodov in držav: "Učiti se moramo od naših ljudi, ki na obmejnih območjih od Istre prek Kolpe in do Mure gojijo pristno sožitje in sosedsko solidarnost že vrsto generacij. Vse te dragocene izkušnje dosedanjega sobivanja sosedstva in kulturne bližine bomo razvijali tudi naprej. Brez njih ne bi zmogli pomembnih premikov v zadnjih letih." V nadaljevanju je premierka mag. Bratuškova spomnila tudi na pokojna predsednika vlad Ivico Račana in dr. Janeza Drnovška, ki sta prav tako prispevala svoj delež k zbliževanju poti sosedskih držav, ter nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja, ki je skupaj s hrvaško kolegico državi pripeljal do arbitražnega sporazuma. "Z mislijo na skupno evropsko prihodnost sta pred nekaj dnevi premierja Milanović in Janša podpisala sporazum o varčevalcih Ljubljanske banke. Vsaka od teh poti je bila pomembna za ljudi in zaradi njih smo vsi skupaj tukaj," je še poudarila predsednica vlade in dejala, da je Evropska unija prostor, v katerem medsebojne odnose državljanov in držav gradimo na spoštovanju, dialogu in medsebojnem zaupanju.

   

Premierka mag. Bratuškova je ob današnjem slovesnem trenutku ratifikacije ponovno poudarila pomembno sporočilo članstva Republike Hrvaške v Evropski uniji, saj "evropska pot združuje in ustvarja pomembna zavezništva". Slovenija in Hrvaška bosta že v letošnji drugi polovici odločali skupaj kot polnopravni članici Evropske unije: "Tam bomo govorili vsak svoj jezik in Evropa nas bo razumela. A vprašajmo se tudi, ali mi razumemo njo, ali so nam v naših vsakdanjih potezah res vedno najprej v mislih evropske vrednote, ali znamo pomagati državljanom Grčije, ali znamo zaznati resnične težave državljanov Cipra, ali seže do nas glas z madridskih, rimskih in lizbonskih ulic, pa tudi z naših domačih ulic. Le če znamo visokozveneča politična sporočila prevesti v vsakdanji jezik sobivanja učinkovitih politik dobrega sosedstva in uspešnega upravljanja javnih zadev ter skupnega dobra, smo zares evropski politiki v najboljšem pomenu te besede."

   

Ob tej priložnosti se je premierka mag. Bratuškova zahvalila tudi vsem tistim strokovnjakom in članom ekip, ki so na obeh straneh sodelovali pri tem pomembnem in zahtevnem projektu, saj je šlo za njihovo neomajno zaupanje v vitalnost evropskega projekta ter zmožnost najti kompromisne rešitve. "Slovenija je iskreno prepričana, da širitev Evropske unije prinaša stabilnost demokracije in gospodarsko uspešnost, kar je oboje še kako v našem interesu. Tudi finančno krizo, s katero se srečujemo, bomo lažje premagali s skupnimi močmi," je še dejala predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek in dodala, da je današnja ratifikacija s takim rezultatom, kot smo ga videli, dokaz, da Slovenija razume evropsko politiko sobivanja in solidarnosti kot svojo politiko. Hrvaški pa je zaželela veliko sreče in uspeha v tej novi, veliki evropski družini.