NOVICA

9. 4. 2013

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso po srečanju s predsednico Vlade RS mag. Alenko Bratušek: “Zaupam slovenski vladi, da bo sama kos izzivom”

Foto: Thierry Monasse, STA

Vir: Evropska unija, 2013

Vir: Evropska unija, 2013

Vir: Evropska unija, 2013

Foto: Thierry Monasse, STA

Foto: Thierry Monasse, STA

 

 

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je na prvem obisku v tujini predsedniku Evropske komisije zagotovila, da bo Slovenija še naprej sprejemala ukrepe za stabilnost države. Med njimi je opozorila na stabilizacijo bančnega sistema in izrazila prepričanje, da bodo nastale težave s slabo banko uspešno rešene predvidoma že v juniju. Povedala je, da bomo nadaljevali varčevanje in konsolidacijo javnih financ, vendar tako, da ne bosta zniževala gospodarske rasti. V izjavi je dodala, da bo slovenska vlada še pred poletjem začela postopke privatizacije, saj bo le tako Slovenija lahko priskrbela svež kapital za nove naložbe, zagon gospodarske rasti in nova delovna mesta. Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je po srečanju povedal, da je Slovenija pred zelo resno nalogo, a verjame, da bo z velikopoteznimi ukrepi sama kos izzivom.

 

»Slovenija je med najmanj zadolženimi državami v EU, brezposelnost je nižja od povprečja EU, imamo pozitivno plačilno bilanco in novo vlado z veliko odločnostjo, da bo naredila vse, da svoje probleme reši sama. Tistim, ki zadnje čase špekulirajo o Sloveniji, pa pošiljam poziv, naj ocene o Sloveniji utemeljijo z dejstvi in številkami in ne s špekulacijami. Zato želim še enkrat sporočiti, da je Slovenija stabilna in močna država,« je v izjavi za medije po sestanku s predsednikom Evropske komisije poudarila premierka.

 

Predsednica vlade je danes dopoldne v Bruslju obiskala tudi Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri Evropski uniji ter se sestala z veleposlanikom Radom Genoriem in zaposlenimi na predstavništvu. V nadaljevanju dneva se bo srečala s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem ter z evropskimi poslanci iz Slovenije.