NOVICA

12. 4. 2013

Premierka mag. Alenka Bratušek na novinarski konferenci: »Vsi ukrepi bodo javnosti podrobno predstavljeni hkrati. To bo najkasneje 9. maja«

Foto: Daniel Novakovič/STA

»Trije tedni so minili od imenovanja nove vlade. V tako kratkem času se ne da popraviti vsega, kar je bilo narobe storjeno v preteklosti,« je v uvodu novinarske konference povedala predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek in dodala, da nova vlada zastavljenih stvari ne more podirati in postavljati na novo, ker za to enostavno ni dovolj časa. Iz tega razloga bo vlada nadaljevala s številnimi že začetimi ukrepi prejšnje. Premierka mag. Bratuškova je nedavni obisk v Bruslju ocenila kot uspešen, saj so bili vsi pogovori temeljiti in konstruktivni in pri tem še posebej izpostavila srečanje s predsednikom Evropske komisije José Manuelom Barrosom. Prenesla mu je zagotovila, da slovenska vlada nadaljuje z reformami in da ves svoj čas usmerja v sprejetje nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti. A vse to ne more biti narejeno v nekaj urah, bo pa pripravljeno in predstavljeno javnosti v prihodnjih dneh oz. najkasneje do 9. maja, nato pa tudi poslano v Bruselj.


V nadaljevanju novinarske konferenca je predsednica vlade nekoliko podrobneje predstavila ključne ugotovitve zadnjih dni. Glede nadaljevanja reforme bančnega sistema je poudarila, da je bil zakon o slabi banki sprejet brez ocene finančnih posledic ter da je bil slabo operativno pripravljen. Dokumenti niso vsebovali napovedi glede višine terjatev, podatkov o tem za katere vrste terjatev gre, prav tako pa niso vključevali podatkov glede garancijskih shem ter vrste dokapitalizacij. »Konsolidacija javnih financ mora biti takšna, da ne bo škodovala ali celo zniževala gospodarske rasti,« je poudarila premierka mag. Alenka Bratušek.


Glede privatizacije je predsednica vlade povedala, da so v pripravi postopki za privatizacijo ene ali dveh večjih gospodarskih družb, o čemer trenutno tečejo intenzivni pogovori. Ko bo koalicija sprejela dogovor, bo v Državni zbor posredovan predlog za soglasje k posamičnim odprodajam. Vse bo potekalo v skladu z zakonom o državnem holdingu, razen tam, kjer je v pripravi novela zakona, ki prinaša novost, ta pa je, da se državno premoženje ne prenaša na holding.


Glede fiskalnega pravila je predsednica vlade ponovila svoje stališče, da je vpis v ustavo upravičen zgolj takrat, ko bomo prepričani, da je cilj izvedljiv in pri tem opozorila, da si je tudi Nemčija za dokončanje postopka konsolidacije zastavila šest ali sedem letni rok. »Sam vnos v ustavo še ne prinaša konsolidacije javnih financ, nam pa postavlja časovne omejitve, ki jih je treba spoštovati,« je še povedala premierka in dodala, da ne bo nič narobe, če se to zgodi leto kasneje.


Ob koncu novinarske konference je predsednica vlade podala še oceno stanja proračuna, ki jo je vlada obravnavala na včerajšnji seji, a ima gradivo z oznako interno. »Vlada se je s podatki seznanila, a glede na velika razhajanja tako na odhodkovni kot na prihodkovni strani resno razmišljam v smeri, da bi s temi podatki seznanila tudi Državni zbor, še posebej Odbor za finance.«