NOVICA

16. 4. 2013

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek s predstavniki Amnesty International Slovenije

Foto: Nebojša Tejić/STA

 

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes skupaj z državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade Tamaro Vonta sprejela predstavnika Amnesty International Slovenije, direktorico Natašo Posel in vodjo projektov Blaža Kovača, s katerima so govorili o nerešenih  vprašanjih v zvezi z izbrisanimi in položajem Romov v Republiki Sloveniji.  

 

Glede romske problematike so se sogovorniki strinjali, da je pri reševanju težav, povezanih z življenjem Romov v Republiki Sloveniji, potrebno aktivno in učinkovito sodelovanje več resorjev, od šolstva in izobraževanja do zdravstva in infrastrukture. Enaka obravnava vseh prebivalcev v Republiki Sloveniji pomeni tudi pravico do dostopa do pitne vode kot eno temeljnih človekovih pravic, je v pogovoru posebej poudarila predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek in zagotovila, da bo slovenska vlada položaj Romov, ki zahteva usklajeno delo na različnih področjih, obravnavala celostno.

 

Glede izbrisanih je bilo uvodoma poudarjeno, da je reševanje tega problema v prejšnjem mandatu zastalo in mu niso namenjali posebne pozornosti. Zato je predsednica vlade zagotovila, da bo vprašanje izbrisanih pristojni resor obravnaval prednostno, minister Virant pa je že napovedal, da bo predlog  zakona o popravi krivic že meseca maja  dan v javno razpravo. Akcijski načrt, ki ga je vlada že sprejela, se izvaja, na sodišče za človekove pravice v Strasbourgu pa je bila vložena prošnja za podaljšanje roka glede sprejetja odškodninske sheme za izbrisane. Premierka se je strinjala s predstavniki Amnesty International, da gre za krivice ljudi, ki trajajo že dve desetletji in morajo biti rešene.