NOVICA

17. 4. 2013

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek na Institutu Jožef Stefan: “Prednostna naloga je povezati slovensko gospodarstvo z znanstveno-raziskovalno sfero”

Foto: Stanko Gruden, STA

 

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes skupaj z ministrom za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernejem Pikalom obiskala Institut Jožef Stefan v Ljubljani (IJS), kjer se je sestala z vodstvom instituta in si ogledala dva laboratorija. V pogovoru z direktorjem IJS dr. Jadranom Lenarčičem, ki je gostom na kratko predstavil delo instituta in glavne težave zavoda, je predsednica vlade dejala, da razume težak položaj zavoda in zaposlenih. “Dejstvo je, da po sedanji zakonodaji zavodom ni omogočeno delo v tržne namene. A prioriteta, ki ji moramo v tem trenutku slediti, je predvsem, kako okrepiti sodelovanje med gospodarstvom in znanstveno raziskovalnimi ustanovami. Vlada pa bo preiskala vse možnosti, da bi vse deležnike pri tem medsebojno povezovala,” je poudarila premierka v pogovoru z vodstvom instituta. 

 

Udeleženci so govorili tudi o problematiki mladih znanstvenikov, zlasti novih doktorjev znanosti, saj bodo v letošnjem letu prvič prejeli ta naziv študentje po novem in starem izobraževalnem programu, a se jih večina kljub visokemu nazivu ne bo mogla zaposliti. V zvezi s tem je minister Pikalo povedal, da se bo zavzel za možnost dodatnih finančnih sredstev za vsaj del teh obetavnih kadrov, ki lahko s svojim vrhunskim znanjem pomembno prispevajo k hitrejšemu razvoju slovenskega gospodarstva in znanstvene sfere. Predsednica vlade je menila, da bo verjetno v nasprotnem primeru večina mladih doktorjev znanosti iskala možnosti za delo v tujini, kar bo vlada vsekakor skušala preprečiti in jim omogočiti, da ostanejo doma.

 

Vodstvo instituta je predstavilo tudi nekatere uspehe, ki segajo v prvo obdobje delovanja instituta. Med drugim v svetovnem merilu veljajo za pionirje na področju robotike, zadnji veliki znanstveni dosežek pa je mikrolaser, ki so ga odkrili prvi na svetu in je zato svetovno pomemben. Zadnja leta se povečuje sodelovanje instituta s slovensko industrijo, ki poleg evropskih sredstev pomeni dodatni vir sredstev za financiranje instituta in njegovih projektov.