NOVICA

22. 4. 2013

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek v odgovorih na poslanska vprašanja: "Vlada bo sprejemala samo razumne ukrepe, ki ne bodo drastično posegali v socialne pravice ljudi"

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je na današnji 13. redni seji Državnega zbora odgovarjala na vprašanja poslank in poslancev. Prvi ji je vprašanje zastavil poslanec iz poslanske skupine SLS Franc Bogovič v povezavi s fiskalnim pravilom ter stališčem poslanske skupine PS do tega vprašanja. Predsednica vlade je v odgovoru poudarila, da še vedno drži dogovor s sestanka s predsedniki parlamentarnih strank, ko so sklenili, da bodo dokončno odločitev o tem vprašanju sprejeli takrat, ko bodo znani vsi izračuni, kaj ta vnos pomeni za socialne pravice v državi. "Mislim, da je v tem primeru ključno javnosti pojasniti, kaj sledi, če fiskalno pravilo potrdimo in vnesemo v letu 2015. Po do zdaj zbranih podatkih in kot je to načrtovala prejšnja vlada, bi to pomenilo korenite posege v standard ljudi in njihove socialne pravice, bodisi v pokojnine, plače ali pa v socialne transferje. Takih drastičnih posegov si nihče ne želi, niti niso nujni, in jih v tem trenutku ne potrebujemo. Moja vlada se bo zavzemala za razumne ukrepe," je povedala predsednica vlade in poudarila, da si nihče ne želi živeti v državi, v kateri se bodo lahko šolali smo otroci bogatašev. Premierka je še dodala, da bodo vsi ukrepi predstavljeni slovenski javnosti pred Brusljem, bistveno pa je, da bodo bremena krize pravično razporejena in da bomo ohranili socialno državo. "Še se bomo zadolževali, a mi bomo nakazali tudi možnosti, kdaj in kako se bo začel naš dolg zmanjševati," je še povedala predsednica vlade mag. Alenka Bratušek.

 

Naslednji je poslansko vprašanje zastavil poslanec poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki sta ga zanimala koncept slabe banke in operativnost vlade na tem področju. Predsednica vlade je uvodoma opozorila, da v dvorani sedi tudi neizvršni direktor slabe banke mag. Andrej Šircelj, ki bi lahko o operativnosti slabe banke povedal več kot sama premierka. "Upam in prizadevala si bom, da je sedanja vlada zadnja, ki se bo prioritetno ukvarjala s sanacijo bančnega sistema. To sta delali že prejšnji vladi, sedanja pa, upam, da bo to delo zaključila. Naš cilj je, da bo prva zadeva v okviru slabe banke rešena že meseca junija," je poudarila predsednica vlade in dodala, da zakon predvideva tudi vrsto drugih ukrepov, ki bodo pripomogli k hitrejši rešitvi sanacije bančnega sistema in slovenskih javnih financ nasploh. "A mi ne moremo v štirih tednih končati vsega, kar je bilo zamujeno v prejšnjem mandatu. Ni izračunov o tem, kakšno breme bo slaba banka predstavljala za žepe slovenskih davkoplačevalcev. Mi jih bomo izdelali," je še napovedala premierka mag. Bratuškova in opozorila, da časa za iskanje novih rešitev ni.

 

Poslanec poslanske skupine SDS Jože Tanko je premierko vprašal, kako se bo zavzemala za dosledno spoštovanje ustavnega načela enakosti vseh pred zakonom v povezavi s plagiatorstvom njene magistrske naloge. Predsednica vlade mu je odgovorila, da se dobro zaveda, da smo pred ustavo in zakoni vsi enaki ter da to pričakuje tudi od vseh poslancev. "Tudi glede plagiatorstva poteka nekaj postopkov hkrati in pričakujem, da bodo za vse veljala enaka merila. Če bo komisija ugotovila, da je moje delo plagiat, bom odstopila. A citate, za katere me sumijo, da sem jih kopirala, sem soustvarjala," je še poudarila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek.

 

Poslanec poslanske skupine SD Matjaž Han pa je premierko vprašal, kakšno rešitev vidi slovenska vlada pri reševanju podjetij v težavah. "Vlada se bori za ohranitev vsakega delovnega mesta, saj je lažje in ceneje ohraniti obstoječe delovno mesto kot pa odpreti novo. Cimos je tik pred rešitvijo, za kar smo potrebovali manj kot štiri tedne, česar prejšnji vladi ni uspelo rešiti v osemnajstih mesecih," je poudarila v odgovoru predsednica vlade. Povedala je še, da se minister za gospodarstvo trenutno ukvarja samo s tem vprašanjem, k rešitvi pa bo pripomogla tudi sanacija bančnega sistema, ki bo lahko ponovno servisirala gospodarstvo in omogočila dvig gospodarske rasti. Predviden je večji nabor ukrepov in dodatnih oblik državnih pomoči podjetjem v težavah, s pomočjo katerih bo gospodarstvo dobilo svež denar, ki je osnova za nov zagon. Tudi sredstva iz prodaje podjetij oz. privatizacije se bodo vrnila v gospodarstvo in tako pripomogla k dvigu gospodarske rasti. V pripravi pa je tudi posebna študija o pomoči podjetjem: "To bodo v prvi vrsti tista podjetja, ki imajo možnosti preživetja in bodo postala gonilna sila slovenskega gospodarstva."