NOVICA

24. 4. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na srečanju z vodstvom ljubljanske univerze: »Vlada podpira projekte, ki niso le na papirju, ampak so tudi izvedljivi«

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je danes skupaj z ministrom za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernejem Pikalom srečala z vodstvom Univerze v Ljubljani. V okviru srečanja si je skupaj z rektorjem univerze dr. Stanetom Pejovnikom ogledala lokacijo, kjer poteka gradnja nove Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Gre za enega najpomembnejših investicijskih projektov na nacionalnem nivoju, ki je sofinanciran iz sredstev resornega ministrstva ter evropskih sredstev in s katerim bosta fakulteti pridobili več kot 1300 m2 raziskovalnih površin, predstavljal pa bo eno največjih pridobitev ljubljanske univerze v zadnjem obdobju.

 

Na pogovorih je rektor dr. Pejovnik predsednici vlade na kratko predstavil delo ljubljanske univerze, ki se uvršča med tri odstotke najboljših univerz na svetu ter v sam vrh univerz v jugovzhodni Evropi. Rektor je poudaril tudi, da narašča število evropskih projektov, med katerimi je še posebej izpostavil karierni center kot projekt vitalnega pomena, ki pripomore k boljšemu in hitrejšemu umeščanju mladih študentov v zaposlovanje. Zadnja leta je v občutnem porastu tudi število izmenjav s tujimi študenti.

 

Predsednica vlade je na pogovorih poudarila, da vlada podpira čim večjo povezanost tako med slovenskimi univerzami kot tudi med raziskovalno sfero, izobraževanjem in gospodarstvom. Še posebej pa je pozdravila namero Univerze v Ljubljani, da v novi finančni perspektivi sodeluje s projektom Medicon Valley, ki bi združeval vse univerze v JV Evropi, znotraj Slovenije pa tako industrijo kakor  tudi gospodarstvo, s ciljem ustanoviti petdeset novih podjetij z visokotehnološkimi proizvodi. »Vlada bo podprla vse projekte, ki ne bodo zanimivi zgolj na papirju, ampak bodo tudi izvedljivi,« je še poudarila predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek in dodala, da se zaveda, da ima tudi univerza v zadnjem obdobju veliko težav, a si bo prizadevala, kolikor je v njeni pristojnosti, da bodo vsaj nekatere od njih do prihodnjega srečanja rešene.