NOVICA

30. 4. 2013

Poslanica predsednice Vlade Republike Slovenije mag. Alenke Bratušek ob 1. maju, prazniku dela

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Državljankam in državljanom Republike Slovenije želim izreči čestitke ob mednarodnem prazniku dela. Delo je za razvoj posameznika in družbe tako pomembno, da si upravičeno z mednarodno dimenzijo zasluži svoj dan in posebno pozornost. Je osnova za varnost, dostojanstvo, srečo in osebni mir. Kljub temu pa so zgodbe slovenskih in evropskih delavcev v zadnjih letih zaznamovane z gospodarsko in finančno krizo in zato moramo še toliko bolj obujati vrednote, zaradi katerih na ta dan že vse od 19. stoletja praznujemo praznik dela.

 

Ta praznik obuja vrednote solidarnosti in pravičnosti in brez njih ni zdrave družbe. Zato si moramo še posebej v času, ko ob omembi dela največkrat pomislimo na brezposelne, prizadevati za prevlado vrednot, ki nas povezujejo v solidarno in socialno državo. Takšno, kot smo jo zapisali tudi v našo ustavo.

 

Ukrepi, ki jih vlada pripravlja za boj z gospodarsko in finančno krizo so namenjeni ravno temu. Zagotoviti, da bo s socialnim dialogom Slovenija ponovno postala država, v kateri bo delo zagotovilo za varno in svetlo prihodnost.