NOVICA

5. 5. 2013

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek po sestanku s predsedniki parlamentarnih strank: »Na podlagi konkretnih ukrepov in izračunov bi se morali skupaj odločiti o tem, katero leto je za Slovenijo in državljane pravo za uveljavitev fiskalnega pravila«

Foto: Nebojša Tejić/STA

"Vsi udeleženci današnjih pogovorov smo se strinjali, da se pogovarjamo o ključnih vprašanjih," je predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek poudarila v izjavi za javnost po današnjem sestanku s predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin.

 

Predsednica vlade je dejala, da bo Pozitivna Slovenija zahtevo za sklic jutrišnje seje Državnega zbora, na kateri naj bi odločali o referendumski zakonodaji, umaknila. Ob tem je izrazila željo, da bi tudi SDS, pobudnica torkove seje Državnega zbora, na kateri naj bi poslanke in poslanci odločali o fiskalnem pravilu, storila enako. Predsednica vlade je pojasnila, da bi morali, če bi fiskalno pravilo zapisali v ustavo v taki obliki, kot predlaga SDS, v letu in pol znižati odhodke za milijardo in pol evrov. "To bi pomenilo 30 odstotkov nižje pokojnine, ali nekaj več kot 30 odstotkov nižje plače, ali za polovico manjše socialne transferje," je poudarila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek.


Ob tem je dodala, da je do torka še vedno čas, da SDS sprejme ponujeno roko sodelovanja in prisluhne predstavitvi programa stabilnosti, nato pa se vse stranke na podlagi konkretnih ukrepov in izračunov odločijo, katero leto je za Republiko Slovenijo in slovenske državljane pravo za uveljavitev fiskalnega pravila. "Kot predsednica vlade ne bom zagovarjala tega, da bi upokojencem, učiteljem ali zdravnikom za 30 odstotkov znižali pokojnine ali plače in da bomo tiste, ki so na robu družbe, pustili brez vsega," je zatrdila predsednica vlade in izrazila prepričanje, da je težave mogoče rešiti tudi drugače. "Nemčija je fiskalno pravilo sprejela leta 2009 in bo na nacionalni ravni uveljavljeno leta 2016, na regionalni ravni pa leta 2020. Slovenija bi to morala narediti v letu in pol, kar je ob upoštevanju v ustavo zapisanega člena, da je Slovenija socialna država, nerealno," je prepričana predsednica vlade mag. Alenka Bratušek. Ob koncu je SDS, pobudnico torkove seje Državnega zbora, ponovno pozvala k razmisleku, da naj "če jim res gre za državo, stopijo zraven".