NOVICA

9. 5. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na predstavitvi nacionalnega reformnega programa in pakta stabilnosti: »Izbrali smo takšen dvig davka, ki najmanj negativno vpliva na gospodarsko rast«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je na novinarski konferenci po seji vlade povedala, da se je vlada v okviru programa stabilnosti in nacionalnega reformnega programa odločila, da s 1. julijem zviša davek na dodano vrednost (DDV), zaenkrat pa še ne bo uvedla kriznega davka. Z letom 2014 pa bo uvedla davek na nepremičnine in ustavila zniževanje davka od dobička pravnih oseb, med drugim pa predlaga tudi zvišanje sodnih taks in davek na srečke. Kot je še pojasnila predsednica vlade medijem, to skupaj na prihodkovni strain pomeni 540 milijonov evrov dodatnih proračunskih prihodkov, enak znesek varčevanja pa je predviden tudi na odhodkovni strani: "Zavedamo se, da noben dvig davka ne vpliva pozitivno na gospodarstvo, zato smo izbrali takšnega, ki najmanj negativno vpliva na gospodarsko rast." Je pa predsednica vlade še povedala, da so naredili tudi primerjave z drugimi evropskimi državami, ki so večinoma že vse posegle po tem ukrepu dviga DDV, a je Slovenija še vedno pod evropskim povprečjem.

  

V nadaljevanju novinarske konference je premierka mag. Bratuškova še pojasnila, da ta ukrep za povprečno slovensko družino pomeni 2,30 evra dodatnih stroškov na mesec, da pa ni nujno, da se ves dvig prelije v cene. Vlada RS se na koncu ni odločila za krizni davek na prihodke, saj gre za začasni in ne trajni strukturni ukrep. Prav tako je predsednica vlade še povedala, da si je vlada do konca leta vzela čas, da z vsemi ključnimi deležniki v javnem sektorju doseže dogovor o strukturnem znižanju javne porabe, zato da tudi prihodnje leto ne bi bilo treba uvesti kriznega davka. Ta davek, kot je dejala predsednica vlade, ostaja kot rezerva, če do tega dogovora do konca leta ne bi prišlo. Predsednica vlade je napovedala, da bodo takoj začeli preverjati dohodninske napovedi in jih primerjati s premoženjem zavezancev z namenom, da bi v primerih, kjer bodo odstopanja, lahko obračunali davek. Po tem pa se bodo organi pregona ukvarjali z vprašanjem, ali gre za nezakonito pridobljen denar.

  

Po nastopu predsednice Vlade RS mag. Alenke Bratušek je danes sprejeti program vlade podrobneje predstavil še minister za finance Uroš Čufer, ki je izpostavil predvsem pomen trajne konsolidacije slovenskih javnih financ. Da bi to dosegli po čim lažji poti, bodo bremena ukrepov po besedah ministra Čuferja pravično porazdeljena, hkrati pa ne smejo bistveno ogroziti gospodarske rasti ter morajo biti izvedljivi v najkrajšem možnem času.  Minister za finance je predstavil tudi danes sprejeti dogovor glede privatizacije nekaterih slovenskih podjetij.

  

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek je ob koncu novinarske konference še povedala, da so se na današnji seji vlade glede na tragični dogodek, ki se je zgodil v ponedeljek  v Ljubljani, vsi trije pristojni resorji zavezali, da ponovno pregledajo veljavne cestno prometne predpise in s pomočjo morebitnih sprememb zakonodaje na tem področju dosežejo, da se kaj takšnega na naših cestah ne bi nikoli več zgodilo.