NOVICA

10. 5. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na Forumu obrti in podjetništva: »Ukrepe moramo izpeljati zaradi nas, ne zaradi Bruslja«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek se je danes na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani udeležila Foruma obrti in podjetništva, kjer je v slavnostnem nagovoru poudarila, da se dobro zaveda, da je pred nami zelo težka pot in da bo vlada na tej težki poti vesela predvsem realnega pogleda na svet, dobrih idej in predlogov vseh deležnikov. Predsednica vlade je vsem udeležencem foruma na kratko predstavila nacionalni reformni program in pakt stabilnosti, ki sta bila že poslana v Bruselj, in dejala: »Vse predlagane ukrepe moramo izpeljati zaradi nas, ne zaradi Bruslja. Čeprav se veliko govori o zahtevah Evrope, se moramo zavedati, da bomo te ukrepe izpeljali z namenom, da bo v naši državi bolje zaradi nas, in ne zaradi Evrope.« Premierka je še dodala, da s tem, ko  sta bila omenjena dokumenta poslana v Bruselj, priprave na reformni program niso zaključene, ampak so in bodo tudi v prihodnje ves čas v teku.

 

Oba dokumenta kot prioriteto določata konsolidacijo javnih financ in ponoven zagon gospodarstva: »Eno z drugim je povezano oz. ni možno izpeljati samo enega od teh dveh ukrepov, saj je stabilen bančni sistem bistven pogoj za servisiranje gospodarstva. Naše osnovno izhodišče, s katerim si bomo popravili tudi našo kredibilnost, pa je, da vse predlagane ukrepe tudi izpeljemo.  V zvezi s tem verjamem, da bodo vsi postopki hitro in pregledno izpeljani. Tudi kar zadeva privatizacijo predlaganih podjetij, je naš cilj, da najdemo strateške partnerje za primerno ceno, in ne, da podjetja razprodamo,« je še poudarila predsednica vlade in dodala, da bo tudi projekt slabe banke v roku meseca dni prenesel slabe terjatve bank na novi naslov. Predsednica vlade je pojasnila tudi odločitev glede dviga DDV-ja: »Veliko je bilo razmišljanj in posvetovanj, kakšen paket bi bil za Slovenijo v tem trenutku najmanj boleč. Zelo dobro in zelo natančno smo vedeli, kaj delamo, ko smo sprejeli to odločitev.« Glede kriznega davka pa je predsednica vlade povedala, da je začasno odložen, da verjame v kompromise z vsemi deležniki, in zato njegova uveljavitev po njenem mnenju ne bo potrebna.

 

»To, kar počnemo sedaj, je kratkoročne narave, in je kot neke vrste gasilska akcija,« je ob koncu še dejala predsednica vlade mag. Alenka Bratušek in povabila vse prisotne predstavnike slovenske obrti in podjetništva, da sodelujejo predvsem pri pripravi dolgoročnih ukrepov za zagon gospodarske rasti v Sloveniji. Izpostavila pa je tudi zadnje načrte slovenske vlade, da bi preko SID banke vpeljali finančni instrument, ki bi omogočil malim in srednjim podjetjem najeme kreditov za prodor na tuja tržišča.