NOVICA

14. 5. 2013

Državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Tamara Vonta sprejela francoskega ministra za evropske zadeve Thierryja Repentina

Foto: Stanko Gruden/STA

Državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade Tamara Vonta je danes v imenu predsednice vlade mag. Alenke Bratušek sprejela francoskega ministra za evropske zadeve Thierryja Repentina. Pogovori so potekali v prijateljskem vzdušju, sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Francijo dobri, posebej pa sta poudarila kulturo, izobraževanje in znanost, kjer je Francija celo najpomembnejša slovenska partnerica. Državna sekretarka Tamara Vonta je francoskemu kolegu na kratko predstavila prizadevanja slovenske vlade za boljše sodelovanje državne uprave in civilne družbe ter mehanizme, ki jih je vlada pripravila v ta namen. “Naš cilj je po eni strani izboljšati informiranost slovenskih državljanov, po drugi pa jim omogočiti, da lahko s svojimi predlogi sodelujejo pri ključnih odločitvah, pomembnih za razvoj slovenske družbe in države,” je francoskemu ministru povedala državna sekretarka Vonta in dodala, da želimo postati odprta in pregledno delujoča javna uprava.

 

Sogovornika sta v pogovorih načela tudi vprašanje evroskepticizma, ki se je dotaknil večine članic EU. Državna sekretarka je poudarila, da so nekatera resorna ministrstva že pripravila številne reštive, ki bodo državljanom Slovenije olajšale dostop do informacij, ki zadevajo tudi naše skupno življenje v Evropski uniji, francoski minister pa je po tej predstavitvi dejal, da bodo glede na vsebino zagotovo pripomogle k več “evrooptimizma”.