NOVICA

15. 5. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na prireditvi mladih podjetnikov Start:up Slovenija v Mariboru: “Vam lahko spodleti, vladi pa ne sme. Mi nimamo popravnega izpita”

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek je po obisku Mestne občine Maribor obiskala še mariborski dom za starejše občane Danice Vogrinec, kjer se je srečala s stanovalci in direktorjem doma, ki je predsednici predstavil razmere v domu ter razvojne izzive vodstva. Potem je obiskala še Center alternativne in avtonomne produkcije v Mariboru, kjer si je ogledala trgovino, laboratorij in prostore društev, ki delujejo v centru. Obisk Maribora je premierka sklenila z udeležbo na prireditvi za mlade podjetnike Start:up Slovenija, kjer je bila slavnostna govornica in tudi razglasila zmagovalca tekmovanja. Pred podelitvijo je zbranim mladim podjetnikom dejala, da “pestrost področij, s katerimi se ukvarjajo današnji nagrajeni mladi podjetniki, dokazuje, da se podjetniška priložnost skriva tako rekoč na vsakem koraku, od domačega vrta do hotelskega gospodinjstva, le pozorno je treba opazovati procese vsakdanjega življenja in se potruditi narediti ga boljšega. In tudi nam, politikom, gre za izboljševanje vsakdanjega življenja.“

 

V nadaljevanju je predsednica vlade še dejala, da je politikom le redko “zaupana možnost podjetniške inovacije, raje nam potisnejo v roke krizno vodenje.” S tega stališča je po besedah slovenske premierke položaj, v katerem je vlada, nekaj posebnega, saj si je vladna ekipa sama postavila časovne meje – huda kriza zahteva drzne rešitve v enem letu, in to brez popravnega izpita. “Nam preprosto ne sme spodleteti. V vašem vsakodnevnem delu, še posebej zdaj, ko vendarle šele začenjate, pa je tveganje sestavni del uspeha: razumno, a vendarle tveganje. In tudi če spodleti, lahko poskusite znova. Zato vam po svoje zavidam, po svoje pa vas občudujem. A lepota in prepričljivost pravih podjetniških idej je, da se ob soočenju z njimi iskreno razveselimo, da ljudje še znajo dobro delati za ljudi. Ne le zase, temveč za druge. Takšna bi morala biti tudi politika po svoji izvirni demokratični definiciji: od ljudi za ljudi,” je še povedala predsednica vlade.

 

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek je mladim podjetnikom spregovorila tudi o podjetništvu prijazni politiki: “Spodbude kreativnim industrijam, prijazno davčno okolje, organizirani skupni nastopi na obetavnih tujih trgih, odprt šolski sistem, nepopustljiva vlaganja v raziskave in razvoj, tudi proračunska, ne le podjetniška – vse to so elementi, ki jih sama vidim na obzorju Slovenije 2020.” Ob koncu nagovora je slovenska premierka tudi povedala, da bo, ko se bo prvič odpravila v tujino z močno gospodarsko delegacijo, povabila na pot tudi nocojšnjega zmagovalca.