NOVICA

22. 5. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek po vrhu ES v Bruslju: »Občutek imam, da si nihče v Bruslju ne želi še ene države v programu pomoči«

Foto: Thierry Monasse/STA

Vir: Svet Evropske unije

Vir: Svet Evropske unije

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek je danes po svojem prvem zasedanju ES v Bruslju povedala, da je njen vtis predvsem, da si nihče ne želi še ene države v programu pomoči. »Evropa bo zadovoljna, če bomo svoje probleme rešili sami,« je predsednica vlade povedala medijem in dodala, da vsi njeni današnji sogovorniki podpirajo prizadevanja vlade za rešitev krize. »Za dosego tega cilja moramo opraviti določene naloge in tega se dobro zavedamo,« je še dejala predsednica vlade ob robu zasedanja in poudarila, da bo tudi Evropa zadovoljna, če bomo uspeli svoje težave rešiti sami.

  

Sicer je predsednica vlade na novinarski konferenci spregovorila tudi o sami vsebini zasedanja, V zvezi s področjem energetike je izpostavila ukrepe za zagotavljanje cenejše oskrbe z nekaterimi okolju prijaznimi energetskimi viri, ki so pomembni za vsakdanje življenje ljudi, kar je mogoče doseči predvsem z oblikovanjem manjkajočih energetskih povezav, učinkovitejšo rabo energije ter spodbujanjem obnovljivih virov, V drugem delu zasedanja pa so bili prisotni tako rekoč soglasni pri vprašanju davčnih goljufij in utaj, ki imajo izrazito negativne posledice za javne finance vsake države posebej in evropsko gospodarstvo v celoti, zaradi česar bo potrebna nadgradnja zakonodaje EU.

  

Po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel se je slovenska premierka srečala tudi s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, predsednikom luksemburške vlade Jeanom-Claudom Junckerjem ter dansko kolegico Helle Thorning-Schmidt.