NOVICA

24. 5. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek: “Velika podpora obema spremembama ustave kaže na zmago vseh”

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes v izjavi za medije komentirala sprejem fiskalnega pravila in spremembo referendumske zakonodaje. Poudarila je, da je s tem nezmožnost dogovarjanja, ki je v Sloveniji vladala več let, presežena in da velika podpora obema spremembama ustave kaže na zmago vseh, ne samo ene politične stranke.

 

Glede fiskalnega pravila je predsednica vlade pojasnila, da se bo šele s sprejemom izvedbenega zakona, ki ga vlada že pripravlja, fiskalnemu pravilu napisalo piko. V tem zakonu bo namreč določen način in časovni okvir konsolidacije javnih financ. Tudi tu bo, kot poudarja, potrebno široko politično soglasje, saj je za sprejem zakona potrebna dvotretjinska večina.

 

Predsednica vlade je ob spremembah referendumske zakonodaje poudarila, da so bile spremembe premalo razložene ljudem. Pojasnjuje, da političnih kupčij povezanih z razpisovanjem referenduma ne more biti več in da referendum resnično ostaja orodje v rokah ljudi.

 

Ob koncu izjave je predsednica vlade še enkrat ponovno poudarila, da bo kljub spremembam ustave Slovenija ostala solidarna in socialna država, kar je prav tako zapisano v ustavi.