NOVICA

25. 5. 2013

Predsednica vlade mag. Alenke Bratušek na kongresu GZS: “Gasilke in gasilci ste s svojo požrtvovalnostjo, humanostjo in pogumom vzor za vse”

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica vlade mag. Alenke Bratušek je danes pozdravila udeležence 16. kongresa Gasilske zveze Slovenije, kjer je nastopila tudi kot slavnostna govornica. “Tisto, kar me danes navdaja z občutkom zadovoljstva in vznesenosti, je vaše plemenito, humano in ob tem večinoma prostovoljno delo za druge. Vaša dobronamernost v vsakem trenutku dneva, ko nekdo zakliče Na pomoč, je tisto, kar je vredno več kot denar, več kot uspeh, in več kot številne druge vrednote, s katerimi si skušamo izboljšati eksistenco,” je zbranim gostom povedala predsednica vlade. 


“Usoda slovenskega gasilstva je nerazdružljivo zvezana z usodo slovenskega naroda, kar je še posebej značilno za čas med drugo svetovno vojno, ko so bila s strani okupatorjev številna lokalna gasilska društva preimenovana, ukinjena ali pa celo militarizirana,” je ob kratkem vpogledu v zgodovino gasilstva na slovenskem povedala premierka in dodala, da iz gasilskih vrst prihajajo številni pomembni in ugledni posamezniki, ki so zaslužni za širitev občutka narodne pripadnosti in kulturne zavesti.


V nadaljevanju se je predsednica vlade osredotočila na prostovoljne gasilce, ki ne razmišljajo o tem, koliko bodo s svojim delom zaslužili, ob tem da so njihove intervencije pogosto celo življenjsko nevarne: “Ste med tistimi državljani, na katere sem izjemno ponosna. In to iz preprostega razloga: največ vam pomenijo plemenite vrednote kot so solidarnost, dobro delo za sočloveka in medsebojna pomoč.”


Ob koncu nagovora je predsednica vlade mag. Alenka Bratušek zaželela novemu vodstvu GZS uspešno delo naprej, zahvalila pa se je tudi vsem, ki so svoja življenja posvetili gasilstvu in jih je vodila želja po pomoči ljudem v stiski. Vsem mladim gasilkam in gasilcem pa je zaželela, da bi nadaljevali pot humanega poslanstva, ki so ga tlakovali njihovi predhodniki.