NOVICA

29. 5. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek: “Vesela sem, da smo pokazali, da zmoremo brez pomoči”

Foto: Nebojša Tejić/STA

“Veseli me, da smo s predlaganimi ukrepi pomirili tudi Evropo, ki je danes potrdila, da smo naše delo opravili uspešno,” je v današnji izjavi za medije o priporočilih Evropske komisije povedala predsednica vlade mag. Alenka Bratušek. Poudarila je še, da s tem delo ni končano, saj je treba vse zastavljene ukrepe tudi izpeljati.

 

Predsednica vlade je v nadaljevanju opozorila, da so se njene besede, da potrebujemo čas, ne pomoči, danes uresničile in da so se številne špekulacije opozicije pokazale za neupravičene: “Ko sem pred sedemdesetimi dnevi sprejela vodenje vlade, je v državi ′gorelo′. Danes, ko bi po napovedih številnih skeptikov morali biti v bankrotu, je država še vedno stabilna in sposobna sama poravnati vse tekoče obveznosti in tako bo ostalo tudi v prihodnje.”

 

Po besedah predsednice vlade je zdaj nastopil čas, da se začnejo predlagani ukrepi uveljavljati v praksi, a neupravičeno je pričakovati, da bi vse napake, ki so bile storjene v minulih letih ali celo desetletjih, odpravili v zgolj nekaj mesecih. Zato bo slovenska vlada namenila največ pozornosti trem prednostnim nalogam. To so zagon gospodarske rasti s sanacijo bančnega sistema, povečana skrb za mlade, ki jim je treba vliti zaupanje v lastno prihodnost v državi, ter vzpostavitev pravne in pravične države. “Sebi in Evropi smo pokazali, da se zavedamo, da imamo težave, a hkrati tudi, da vemo, kako jih rešiti,” je še povedala predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek in se zahvalila celotni ekipi, ki je sodelovala pri pripravi obeh dokumentov.

 

V izjavi za medije je stališče do priporočil Evropske komisije izrazil tudi minister za finance dr. Uroš Čufer, ki je dejal, da so skladna s pričakovanji in vsebino obeh dokumentov ter so dokaz, da imata slovenska vlada in Evropska komisija skupen pogled na ′diagnozo stanja′ v Sloveniji: “Priporočila Evropske komisije so znak, da smo na pravi poti ter da so ukrepi ustrezno zastavljeni.”