NOVICA

1. 6. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na obisku Univerze in nove Medicinske fakultete v Mariboru

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je danes skupaj z ministrom za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernejem Pikalom in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stankom Stepišnikom srečala z vodstvom Univerze v Mariboru ter si ogledala novo zgradbo Medicinske fakultete in Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. V okviru obiska je potekalo tudi srečanje vodstva Univerze v Mariboru s predstavniki Vlade Republike Slovenije, župani in gospodarstveniki, kjer je predsednica vlade v slavnosten nagovoru povedala, da jo današnji obisk navdaja z upanjem, da živimo v državi, kjer se navkljub številnim težavam dogajajo tudi projekti, ki so za prebivalce drugega največjega slovenskega mesta, kakor tudi za štajersko regijo in vso državo izjemnega pomena.

 

“Ena največjih investicij v izobraževalnem sistemu v naši državi po osamosvojitvi doživlja letos deseto obletnico svoje formalne ustanovitve. Zavedam se, da je bila pot do današnje velike pridobitve dolga in zapletena, a prepričana sem, da bo ves trud poplačan in bodo sadove tega dela uživale še mnoge generacije ne le znotraj medicinske in izobraževalne stroke, ampak tudi vsi uporabniki zdravstvenih storitev,” je povedala predsednica vlade.  Nova Medicinska fakulteta v Mariboru, katere skupna vrednost znaša dobrih 38 milijonov evrov, od tega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj skoraj 30 milijone evrov, je primer uspešnega načina pridobivanja evropskih sredstev, za kar se je predsednica vlade vsem deležnikom tudi zahvalila in jim čestitala.

 

V nadaljevanju govora je slovenska premierka pozornost namenila tudi aktualnim političnim razmeram: “Slovenija je danes zahvaljujoč vsem sprejetim vladnim ukrepom kljub napovedim mnogih pesimistov stabilna država, ki je sama sposobna poravnavati vse tekoče obveznosti, in tako bo ostalo tudi v prihodnje. Spoznali smo, kako resne so razmere, a našli smo tudi najboljše rešitve zanje, oziroma, rešitve, ki so najmanj slabe. Naš cilj je doseči stabilno gospodarsko rast in trajno strukturno uravnoteženje javnih financ. In to ne eno ali drugo, pač pa oboje. Slovenija ima zdrave makroekonomske temelje, je med najmanj zadolženimi v EU, javni dolg je pod povprečjem EU, zato so naša neravnovesja še vedno obvladljiva in jih je mogoče odpraviti s pravo kombinacijo in časovnim zaporedjem ukrepanja.” Predsednica vlade je še poudarila, bo v nadaljevanju vlada posebno pozornost namenila trem prioritetam. Posebno pozornost želi posvetiti mladim, ki si zaslužijo in potrebujejo upanje v prihodnost v domovini, ponovnem zagonu gospodarstva in pravni državi.

 

Ob koncu nagovora je predsednica vlade zbranim gostom dejala, da je prepričana, da bodo s takšnimi prizadevanji, ki bodo temeljili na sodelovanju univerzitetne stroke, znanosti in mladih, dosegali uspehe, ki bodo v marsičem bistveno izboljšali življenje tako v Mariboru, kakor tudi v celotni štajerski regiji.