NOVICA

6. 6. 2013

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek na 5. kongresu ginekologov in porodničarjev Slovenije: “Veseli me, da je Slovenija na področju reproduktivne medicine v evropskem vrhu”

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je danes zjutraj udeležila 5. kongresa ginekologov in porodničarjev Slovenije, ki je potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Kot slavnostna govornica je uvodoma poudarila, da so kongresi, kakršen je pričujoči, izjemno dragoceni, “saj vam omogočajo, da drug z drugim delite znanja in izkušnje, da na svoje delo pogledate z novih perspektiv in širite svoja obzorja.” Predsednica vlade je udeležence kongresa spomnila na dejstvo, da se znanost lahko zares razvije šele takrat, ko se posamezne izkušnje srečajo, premešajo in iz njih vzniknejo nove, zato je prepričana, da bo današnji kongres obrodil bogate sadove na področju reproduktivne in neonatalne medicine.

 

Predsednica vlade je z zadovoljstvom povedala tudi, da jo veseli, da so zadnji podatki iz evropskega poročila o stanju ginekologije in porodništva za Slovenijo optimistični in dokazujejo, da ima danes prav ta del slovenske medicine tudi v mednarodnem prostoru velik ugled. “Reproduktivna medicina je že desetletja eden izmed mednarodno najbolj prepoznavnih delov slovenske medicine na področju varovanja reproduktivnega zdravja žensk. Pred nedavnim sprejeta strategija razvoja in celostne ureditve ginekološko porodne službe nalaga državi, da mora zagotavljati pogoje, v katerih bodo vsem ženskam neovirano in brezplačno dostopne storitve reproduktivnega zdravstvenega varstva, izvajalci teh storitev pa morajo socialno ogroženim ženskam nameniti še posebno pozornost,” je povedala predsednica vlade. Ob koncu nagovora je premierka spregovorila tudi o sprejetih vladnih ukrepih in sedanji krizi, ki pa jo bomo po njenih besedah premagali in “izhod našli v varnem zavetju in rokah prihajajočih — zdravih in odgovornih posameznikov. Mi bomo ustvarili pogoje, da bodo lahko vsi tisti, ki jim danes tako požrtvovalno, odgovorno in z vso potrebno usposobljenostjo pomagate zagledati luč sveta, v novih okoliščinah ustvarjali lepši jutri.”