NOVICA

6. 6. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek: “Sprejeta zaveza predstavlja zavezo ljudem, da bo Slovenija ponovno postala pravna in pravična država”

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes na novinarski konferenci po seji vlade ponovno  poudarila, da bo vlada v naslednjih dneh in tednih vse svoje moči usmerila v tri prioritetne sklope, med katerimi je tudi pravna in pravična država. Danes sprejeti paket zakonov in zaveza za izboljšanje stanja v sodstvu pomenita pomemben korak na poti do tega cilja.

 

Predsednica vlade je med drugim povedala, da zaveza med Vlado Republike Slovenije in Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije nikakor ne pomeni poseganja v sodno vejo oblasti, saj se zaveda ločenosti sodne in izvršilne veje oblasti. Sprejeti dokument je zaveza ljudem, da bo Slovenija ponovno postala pravna in pravična država. Dodala je, da je ta zaveza plod dolgotrajnega usklajevanja in se zahvalila ministru za pravosodje dr. Senku Pličaniču za njegovo delo pri pripravi zaveze.

 

Predsednica vlade je pojasnila, da bodo ukrepi, zapisani v zavezi, izboljšali organizacijo in učinkovitost sodstva, s tem pa tudi njegovo kakovost. Drugo leto ob enakem času naj bi povprečno reševanje zadev pred vsemi sodišči trajalo manj kakor eno leto, v nekaterih postopkih in pred nekaterimi sodišči pa celo največ tri mesece. Predsednica vlade je prepričana, da zaveza pomeni pomemben korak k ponovnemu zaupanju ljudi, da je Slovenija pravna in pravična družba in država.