NOVICA

7. 6. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na otvoritvi HE Krško: “Današnja otvoritev dokazuje, da je mogoče tudi v časih gospodarske krize ustvariti dodano vrednost”

Foto: Danijel Novakovič/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je danes na obisku v Krškem. V okviru obiska se je predsednica vlade opoldne udeležila otvoritve Hidroelektrarne Krško, kjer je kot slavnostna govornica poudarila, da današnja pridobitev pomeni izjemen korak za slovensko energetiko: “V Republiki Sloveniji si moramo prizadevati  za zanesljivo, trajnostno in konkurenčno oskrbo države z energijo, kamor se uvršča tudi zanesljiva in kakovostna oskrba z električno energijo.”

 

V nadaljevanju govora je predsednica vlade poudarila, da mora energetska strategija  temeljiti tudi na izpolnjevanju zahtev podnebne energetske zakonodaje EU glede zniževanja izpustov toplogrednih plinov, zniževanja končne porabe energije in povečevanja deleža izrabe obnovljivih virov energije: “Poudariti želim, da je le s skrbnim načrtovanjem in pozorno gradnjo mogoče zagotoviti, da hidroelektrarne energijo, ki jo pridobivajo, zares pridobivajo na trajen oziroma obnovljiv način, ob tem pa moramo skrbeti tudi, da bodo naše reke skupaj z našo vestjo ostale čiste."  Kajti, kakor je dodala premierka, “danes gradimo infrastrukturo, ki bo ostala rodovom za nami.” Današnja otvoritev je tako za Krško in Posavje kakor tudi za celotno Slovenijo pomemben mejnik, za prebivalce Krškega in okolice pa je pomembna tudi zato, ker vključuje novo ureditev prometne infrastrukture v občini.

 

Predsednica vlade je ob koncu nagovora vsem, ki so sodelovali pri teh pomembnih infrastrukturnih podvigih, čestitala in dejala, da je njihovo delo “dokaz, da je mogoče z dobrimi idejami, načrtovanjem in strokovno izvedbo tudi v času gospodarske krize premagati ovire in ustvarjati dodano vrednost.”  V popoldanskem delu obiska v Krškem se bo predsednica vlade mag. Alenka Bratušek srečala z županom občine Krško mag. Miranom Stankom in se udeležila slavnostne akademije v počastitev praznika občine Krško.