NOVICA

10. 6. 2013

Predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenke Bratušek na prvem delovnem obisku v Italijanski republiki in pri Svetem sedežu

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek  se bo v sredo in četrtek, 12. in 13. junija 2013 mudila na prvem delovnem obisku v Italijanski republiki, obiskala pa bo tudi Sveti sedež v Vatikanu. Obisk predstavlja priložnost za pogovor o aktualnih bilateralnih in evropskih ter multilateralnih temah. Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek se bo v okviru obiska srečala z gostiteljem predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto ter s predsednikom Italijanske republike Giorgiom Napolitanom. V okviru obiska pri Svetem sedežu pa se bo predsednica Vlade Republike Slovenije srečala z državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertonejem, v avdienco pa jo bo sprejel tudi novi papež Frančišek.

  

V pogovorih z italijanskimi sogovorniki bodo med drugim obravnavane ključne teme s področja dvostranskega sodelovanja, ukrepi Slovenije za reševanje finančne in gospodarske krize, aktualne evropske teme, ter nekatera druga aktualna mednarodnopolitična dogajanja. Sogovorniki bodo izmenjali oceno o doseženih meddržavnih odnosov, ki potekajo med državama na več ravneh. Slovenija in Italija imata odlične politične odnose ter izredno razvejano sodelovanje, posebej je intenzivno gospodarsko sodelovanje, zelo aktivno je tudi sodelovanje na področju kulture in znanosti. Dobro sodelovanje z Italijo je strateški interes Slovenije, saj predstavlja prvega partnerja na področju turizma, drugega na področju gospodarstva in tretjega investitorja.

  

Obisk slovenske premierke pri Svetem sedežu in srečanje s papežem Frančiškom in državnim tajnikom Bertonejem predstavlja nadaljevanje že vzpostavljenega dialoga med Slovenijo in Svetim sedežem. Obisk predstavlja priložnost, da se odnose s Svetim sedežem še nadalje razvija, k čemur bo prispeval tudi tokratni obisk predsednice vlade v Vatikanu.