NOVICA

10. 6. 2013

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek na prvem obisku na Dunaju: »Z Avstrijo nas povezuje veliko pomembnih točk«

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica vlade Alenka Bratušek se danes mudi na prvem obisku v sosednji Avstriji. V okviru obiska se je že srečala s predsednico parlamenta Barbaro Prammer in avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom, s katerim sta govorila predvsem o aktualnih dvostranskih in mednarodnih temah ter reševanju finančne in gospodarske krize. Predsednica vlade je v skupni izjavi za medije po pogovorih dejala, da je Dunaj izbrala za svoj prvi uradni obisk v sosednjih državah, saj »nas z Avstrijo druži veliko pomembnih točk: je naša največja investitorka in tretja najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica. Je torej naš zelo pomemben strateški partner.«

  

V nadaljevanju je slovenska premierka še poudarila, da sta z avstrijskim kanclerjem govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju in nujnosti investicij za zagon gospodarske rasti v vsej Evropi. Veliko pozornosti sta namenila tudi zaposlovanju mladih, kjer Avstrija beleži kar nekaj napredka, o tej temi pa bodo govorili tudi na prihodnjem vrhu Evropskega sveta. Avstrijski kancler se je strinjal s slovensko premierko, da je potrebno »še več investirati v boj proti brezposelnosti mladih, predvsem v izobraževanje," predsednica vlade pa je ob tem pohvalila Avstrijo, ki ima z brezposelnostjo mladih  "manj problemov kot večina evropskih držav, med njimi tudi Slovenija". Avstrijski kancler je premierki predstavil nekaj konkretnih izkušenj na tem področju. Predsednica vlade je v izjavi za medije izpostavila tudi področje manjšin, ki so »pomemben povezovalni element med državama.« Po njenih besedah je glede na pozitivno vzdušje po izvolitvi nove koroške deželne vlade pričakovati, da bo Republika Avstrija naredila nadaljnje korake pri izpolnjevanju svojih mednarodno-pravnih obveznosti do slovenske manjšine.

  

V nadaljevanju današnjega obiska se bo predsednica vlade srečala tudi z guvernerjem avstrijske centralne banke Ewaldom Nowotnyjem, zvečer pa s predstavniki nekaterih avstrijskih gospodarskih družb. Na poti jo spremlja tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.