NOVICA

12. 6. 2013

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek na obisku v Rimu: "Zaposlovanje mladih je ključno za obe državi"

Foto: Stanko Gruden/STA

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je na dvodnevnem obisku v Italijanski republiki in Vatikanu. V okviru obiska se je danes srečala z gostiteljem, predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto. Prvič v zgodovini sta predsednika vlad obeh držav skupaj sprejela predstavnike slovenske in italijanske manjšine. Po srečanju sta bila oba navzoča pri podpisu memoranduma o razumevanju med agencijo ICE in Spirit Slovenija. Predsednica slovenske vlade je po pogovorih z gostiteljem v skupni izjavi za javnost sodelovanje med državama označila za zgledno in se zavzela za njegovo uspešno nadaljevanje.

 

Glavna področja pogovorov med predsednico vlade mag. Alenko Bratušek in predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto so bile gospodarske razmere v obeh državah in evropske teme s poudarkom na aktualnih temah junijskega Evropskega sveta. Predsednica slovenske vlade je poudarila, da bo njena vlada v skladu s prednostnimi nalogami Evropske unije posebno pozornost namenila zaposlovanju mladih, ki je ključno tudi po mnenju italijanskega sogovornika. Oba sta se zavzela za krepitev gospodarskih vezi in se dogovorila za ustanovitev poslovnega sveta.

 

V okviru obiska sta predsednica slovenske vlade in italijanski predsednik sveta ministrov skupaj sprejela predstavnike slovenske in italijanske manjšine, ki so posebna povezava med državama in bogatita njune odnose. Predsednica slovenske vlade je v zvezi s tem izrazila zadovoljstvo, da bo z delom kmalu nadaljevalo stalno delovno omizje za vprašanje Slovencev v Italiji, ki ga je ustanovila italijanska vlada.

 

Italijanski premier je srečanje označil za koristno in plodno ter izrazil interes Italije za proces privatizacije v Sloveniji. Povedal je, da si bo prizadeval za vključitev italijanskih podjetij v ta proces. Slovenska premierka je dala pobudo za skupno zasedanje vlad obeh držav in italijanskega kolego povabila na obisk v Slovenijo, ta pa je povabilo sprejel.

 

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek se je v okviru današnjega obiska srečala tudi s predsednikom Italijanske republike Giorgiem Napolitanom in opravila vljudnostni obisk pri kardinalu dr. Francu Rodetu. V okviru jutrišnjega obiska pri Svetem sedežu se bo predsednica Vlade Republike Slovenije srečala z državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertonejem, v avdienco pa jo bo sprejel tudi novi papež Frančišek.