NOVICA

17. 6. 2013

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek v Državnem zboru: »Dodaten poseg v pokojnine ni predviden«

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek se je danes udeležila 15. redne seje Državnega zbora in odgovarjala na poslanska vprašanja. Prvi ji je zastavil vprašanje poslanec SDS Jože Tanko v zvezi z uveljavljanjem odgovornosti za plagiatorstvo v visokem šolstvu v Sloveniji. Predsednica vlade je v odgovoru poudarila pomen neodvisnosti univerze in nedopustnost poseganja v njene postopke. O toleranci do plagiatorstva pa je povedala, da ni nobenih razlogov, da bi bila drugačna kot v razvitem svetu, in dodala, da je plagiatorstvo nedopustno. Glede presojanja o merilih je predsednica vlade menila, da ga je treba prepustiti za to pristojnim strokovnjakom.

 

Drugo vprašanje je postavil Franc Bogovič iz poslanske skupine SLS, in sicer je predsednico vlade vprašal, kako ocenjuje posledice sprejetega davka na nepremičnine za slovenske državljane. »Predlog davka na nepremičnine sledi načrtom, ki so zapisani v programu stabilnosti za leto 2013,« je uvodoma dejala predsednica vlade in pojasnila, da je po tehtnem vladnem premisleku prav, da tudi »na strani prihodkov posegamo v povišanje fiskalne izdatnosti tistih davčnih ukrepov, ki imajo skladno z davčno teorijo in izkušnjami prakse najmanj škodljiv vpliv na gospodarsko rast«. V nadaljevanju je povedala, da se je vlada za pomembno povečanje fiskalne izdatnosti davka na nepremičnine odločila tudi zato, ker ti davki v Sloveniji prispevajo razmeroma nizek delež BDP, okoli 0,6 %, v razvitih gospodarstvih pa je ta delež lahko tudi trikrat višji. Dodala je, da se bo del davka na nepremičnine zadržal v državnem proračunu in tako zagotovil dodatno znižanje proračunskega primanjkljaja: »Na ta način davek na nepremičnine po novem ne bo več namenjen samo nadomeščanju prihodkov občin, ampak tudi konsolidaciji javnih financ.«

 

Poslanka NSi Ljudmila Novak je predsednico vlade vprašala, kako namerava vlada z dodatnimi čezmernimi davčnimi obremenitvami zagnati gospodarsko rast in doseči nova delovna mesta. Predsednica vlade je v odgovoru poudarila, da vlada ne glede na sprejete in predlagane ukrepe še vedno zagovarja solidarno in socialno državo ter meni, da je pravilna kombinacija na prihodkovni in odhodkovni strani edina prava pot. »Ocenjujem, da lahko s pravilnim naborom ukrepov na prihodkovni in odhodkovni strani bistveno bolje vplivamo na gospodarsko aktivnost kot pa samo z varčevanjem, ki ste ga zagovarjali v prejšnji vladi,« je dodala in pojasnila, da bo v nadaljevanju obstoječih dolgoročnih namenskih ukrepov ali linij SID-banke v letu 2013 zagotovljenih dodatnih 400 milijonov evrov dolgoročnih virov. Na podlagi teh in novih virov pa bo po besedah predsednice vlade na letni ravni podprto do 1000 podjetij in ohranjenih ali ustvarjenih do 50 tisoč delovnih mest.

 

Zadnje vprašanje je predsednici vlade zastavil poslanec DeSUS Franc Jurša, in sicer ali vlada načrtuje kakršne koli varčevalne ukrepe pri pokojninah v letu 2013. »V rebalansu proračuna za leto 2013 niso predvideni dodatni varčevalni ukrepi na področju pokojnin,« je v odgovoru poudarila predsednica vlade in dodala, da zniževanja pokojnin, drugače kakor pri plačah v javnem sektorju, ni bilo. Po njenih besedah je prihranek s temi ukrepi v letih 2010 do vključno 2012 znašal približno 194 milijonov evrov. V omenjenem znesku je prihranek z uskladitvijo oziroma neuskladitvijo pokojnin znašal 140 milijonov, preostalo pa je prihranek z znižanim izplačilom višine letnega dodatka upokojencem.