NOVICA

21. 6. 2013

Predsednica vlade ob obisku Podravja: "Navkljub krčenju proračuna zaradi rebalansa smo Podravju namenili državno pomoč"

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Vlada končuje regijski obisk v Podravju. Na novinarski konferenci v Pokrajinskem muzeju v Mariboru je predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek poudarila, da je vlada kljub krčenju proračuna Podravju namenila državno pomoč, da pa bodo morale biti za razvoj odgovorne tudi lokalne skupnosti.

 

Predsednica vlade je poudarila, da je vlada Mariboru in širši regiji namenila šestinšestdeset milijonov evrov, kar je visok znesek. Poudarila je, da ne gre le za pomoč mestu, temveč tudi za pomoč regiji, in jasno povedala, da bodo morale k uspešnemu izkoristku tega denarja prispevati predvsem lokalne skupnosti, ki bodo za to prevzele tudi del odgovornosti.

 

V nadaljevanju je predsednica vlade še pojasnila, da je bilo to, da je vladi uspelo pripraviti rebalans, doseženo z velikim trudom, ob katerem so morala vsa ministrstva sredstva znižati. ''Znotraj tega je bilo potrebno poiskati tudi sredstva za Maribor," je dejala predsednica vlade in zagotovila, da so se potrudili najbolj, kot so se v danih razmerah lahko.

 

Na novinarski konferenci so posamezne ukrepe podrobneje predstavili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanko Stepišnik, minister za notranje zadeve in javno upravo dr. Gregor Virant ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak. Minister Stepišnik je pozornost namenil predvsem ukrepom za ponovno oživitev gospodarstva, minister Virant je predstavil nekatere najpomembnejše ukrepe za odpravo birokracije, ministrica Kopač Mrak pa je pojasnila, kakšni ukrepi so bili in še bodo sprejeti za večje vključevanje mladih na trg dela.

 

Predsednica vlade se je ob obisku udeležila tudi slavnostne proslave ob dnevu državnosti v SNG Maribor in v slavnostnem nagovoru poudarila, da ''se ob državnih proslavah, ki obeležujejo dan državnosti, z govorniških odrov veliko govori in pogosto premalo pove, Slovenija pa si v danem zgodovinskem trenutku bolj kot lepe besede zasluži prava dejanja''. Dodala je, da smo samostojni in suvereni, kadar samostojno in suvereno dejansko tudi ravnamo – to je in mora biti še naprej naša osrednja misel v spopadanju z gospodarsko in socialno krizo. "Z njo se spopadamo zgolj in samo zaradi nas samih, zaradi naše skupne prihodnosti, zaradi naših potomcev, in spomin na osamosvojitveni čas lahko in mora delovati kot motiv za naše skupne napore," je predsednica vlade poudarila ob koncu slavnostnega nagovora.