NOVICA

24. 6. 2013

Poslanica predsednice Vlade RS mag. Alenke Bratušek ob dnevu državnosti

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Spoštovane državljanke in državljani,

spoštovane Slovenke in Slovenci doma in po svetu,

 

dvaindvajset let je minilo, odkar je Slovenija formalno postala neodvisna država, in nekaj manj kot sto dni, odkar sem prevzela vajeti vlade. Ob nastopu nove vlade so bili časi izjemno napeti, vloga, ki sem jo prevzela, pa nehvaležna. Zaradi prazne državne blagajne so ukrepi moje vlade bili in bodo tudi v prihodnje neprijetni, zato se zavedam, da pri nikomur od vas ne bom ostala v spominu zaradi ugodja, ki ga je doživljal med mojim vladanjem. Sliši se nepriljubljeno, če rečem, da je bilo vloženo veliko truda, časa, energije, znanja in odrekanj za to, da smo naredili vse najnujnejše za preprečitev najhujšega. Naš predlog reform je bil nato potrjen v parlamentu, sprejeli so ga socialni partnerji in Bruselj, tako da smo lahko začeli delati.

 

Zavedam se, da nižanje plač in uvedba davkov nista ukrepa, s katerima bi se lahko ljudem prikupila. Lahko mi verjamete, da bi bila najsrečnejša predsednica vlade, če bi bila blagajna polna in bi lahko delila, ne jemala. A druge možnosti danes žal nimam. Kdor vlada, ko je suša, se ne more bahati z bujno rastjo na svojem vrtu. Ob tem naj mi bo dovoljena še ta misel: ne želim, da mene in mojo vlado presojate po izrečenih besedah in obljubah. Ko bomo nekega dne odšli ''z odra'', nam boste lahko ploskali ali pa nas izžvižgali. Presojali nas boste lahko po naših dejanjih in opravljenem delu.

 

Se še spominjate lanskega decembra? Ob hudem mrazu na državni praznik so bile notranje razprtije med nami tako zaostrene, da nismo zmogli praznovati skupaj. Na isti praznični dan je imel en narod na istem mestu dve proslavi, čemur so se čudili celo pri nas živeči tujci. Danes je drugače – Slovenci smo med seboj manj sprti. Po nastopu nove vlade je bistveno manj notranjih razprtij in napetosti. Lahko rečem, da me ta mir, ta vrednota, ki je vredna več kot kateri koli finančni ali gospodarski ukrep in ki je temeljni pogoj za ustvarjanje naše lepše skupne prihodnosti, navdaja z upanjem.

 

V takem vzdušju je lahko naš praznik tudi dan veselja in osebni praznik vsakega od nas. Zaradi tega sem prepričana, da smo danes kljub načelnim in povsem razumljivim razlikam in neskladjem ter napetostim, pa tudi kljub številnim pomanjkanjem in odrekanjem ponovno sposobni ravnati složno za dosego skupnega dobrega ter da smo na pravi poti.

 

Vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije ter vsem Slovencem in Slovenkam, ki živite po širnem svetu, iskreno čestitam ob dnevu državnosti.