NOVICA

26. 6. 2013

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek: “Besedi, ki označujeta prvih sto dni vlade sta dialog in sodelovanje”

Foto: Nebojša Tejić/STA

V četrtek, 27. junija 2013 bo minilo sto dni od imenovanja vlade mag. Alenke Bratušek. Ob tej priložnosti je predsednica vlade na novinarski konferenci predstavila ključne uspehe vlade v prvih stotih dneh in predstavila prioritete za nadaljnje delo.

 

Predsednica vlade se je uvodoma zahvalila vsem ministrom in ministricama za dobro in uspešno delo v prvih stotih dneh in poudarila, da za razliko od vseh ostalih vlad, ta vlada ni imela »sto dni miru«. »Ob prevzemu vlade je v državi gorelo. Sprejeti proračun, ki nam ga je zapustila predhodna vlada, je bil katastrofalen. Oči vseh svetovnih medijev so bile uprte v Slovenijo kot naslednjo evropsko domino, ki bo padla in potrebovala pomoč trojke, vsak dan so nas primerjali s Ciprom in temu so se pridružile špekulacije na mednarodnih trgih,« je uvodoma dejala predsednica vlade.

 

V nadaljevanju novinarske konference je predsednica vlade poudarila, da je bila vloga, ki jo je prevzela, nehvaležna. »Ukrepi, ki jih je že sprejela naša vlada in tisti, ki jih bo še morala sprejeti, niso ne popularni, ne prijetni. Se pa zavedamo, da so nujni, zato z njimi ne bomo omahovali,« je pojasnila premierka. Med dosežki vlade je izpostavila rekordno hitro pripravljena nacionalni reformni program in program stabilnosti, ki ga je, kljub drugačnim pričakovanjem velike večine, potrdila tudi Evropska komisija. Kot velik uspeh je izpostavila tudi dogovor s sindikati javnega sektorja ter sprejetje dveh sprememb ustave, ki po besedah predsednice vlade predstavljata dokaz, da je vlada »pripravljena storiti korak nazaj, da lahko v nadaljevanju naredi več korakov naprej.« Predsednica vlade je kot pomemben korak označila tudi podpis sporazuma za izboljšanje stanja v sodstvu in uvajanje programa, ki onemogoča brisanje računov ter reševanje problema sive ekonomije. Predsednica vlade je v nadaljevanju dejala: »Želela bi si, da bi vsi državljani in državljanke Republike Slovenije v tej državi videli prihodnost. Na žalost temu danes ni tako, veliko mladih se odloča za odhod v tujino. Zato so mladi naša velika prioriteta. Že v prvih stotih dneh smo sprejeli zakon, ki delodajalce oprošča plačila prispevkov za zaposlitev mladih za nedoločen čas in ta ukrep tudi gospodarstveniki ocenjujejo kot pozitiven.«

 

Ob koncu je predsednica vlade pojasnila, da sta prvih sto dni vlade označili predvsem besedi dialog in sodelovanje in na tem bo temeljilo tudi naslednjih sto dni. Med ključnimi temami v naslednjih mesecih je izpostavila mlade, zdravstvo, pravno in pravično državo ter gospodarstvo. »Odločena sem, da bodo našo vlado zaznamovala dejanja in ne besede in zato moramo ob prvih stotih dneh vlade gledati predvsem v prihodnost in se ne ozirati samo v preteklost,« je zaključila predsednica vlade.