NOVICA

28. 6. 2013

Končano dvodnevno zasedanje Evropskega sveta

Foto: Thierry Monasse/STA

V Bruslju se je danes končalo dvodnevno zasedanje Evropskega sveta, ki se ga je udeležila tudi predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek. Evropski voditelji so na današnjem delu zasedanja namenili pozornost predvsem napredku pri krepitvi ekonomske in monetarne unije ter nekaterim vidikom zunanje politike Evropske unije, predsednica vlade pa se je ob robu zasedanja srečala s predsednico Republike Litve Dalio Grybauskaitė in predsednikom Evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom.

 

Po zasedanju je predsednica vlade v izjavi za medije poudarila, da je bila njegova ključna tema brezposelnost mladih, in izrazila zadovoljstvo, da nam je uspelo zagotoviti sredstva, namenjena mladim, tudi za Slovenijo. Po predhodnih ocenah naj bi bila vzhodna Slovenija v naslednjih dveh letih upravičena do okrog 9 milijonov evrov. Predsednica vlade je dodala, da bo mogoče v reševanje problema brezposelnosti mladih usmeriti tudi kohezijska sredstva Evropskega socialnega sklada po novem finančnem okviru 2014–2020.

 

Premierka je pojasnila, da so se na današnjem zasedanju evropski voditelji seznanili z napredkom pri krepitvi ekonomske in monetarne unije ter ugotovili, da je bil v zadnjem mesecu pri vzpostavljanju bančne unije narejen konkreten napredek. Tej temi se bodo ponovno posvetili na oktobrskem zasedanju. Predsednica vlade je povedala še, da so predsedniki držav in vlad ob koncu zasedanja izrazili dobrodošlico Hrvaški v Evropski uniji.