NOVICA

30. 6. 2013

Poslanica predsednice vlade ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Spoštovane državljanke in državljani Republike Hrvaške,

 

dragi sosedje,

 

dobrodošli v veliki evropski družini držav in narodov, ki delimo skupne vrednote, kot so demokracija, svoboda in socialna pravičnost, imamo skupno zgodovino in kulturo, nas družijo skupni cilji za razvoj in blaginjo naših državljanov, za mir, sožitje in solidarnost.

 

Slovenija se iskreno veseli članstva Hrvaške v Evropski uniji, ker odpira nove perspektive za sodelovanje in novo kakovost za odnose med državama. Od nekdanje skupne države sta podedovali zapletena vprašanja, članstvo v EU pa odpira novo poglavje našega povezovanja. Evropska unija je prostor, v katerem se medsebojni odnosi gradijo na spoštovanju, dialogu in zaupanju.

 

Pretekla leta so v zvezi z dvostranskimi odnosi med Slovenijo in Hrvaško pokazala, da v najtežjih trenutkih znamo in zmoremo v dobri veri sprejeti najpogumnejše odločitve ter se truditi za njihovo uresničitev v prid sobivanja naših narodov.

 

Ob tej priložnosti izražam zadovoljstvo, da se je državama uspelo sporazumeti o arbitražnem sporazumu glede mejnega vprašanja in Memorandumu o razumevanju glede LB na Hrvaškem. Prepričana sem, da smo z določitvijo načina reševanja teh dveh vprašanj na najboljši mogoči način odpravili nesoglasja in težave, ki so obremenjevale skupne odnose. Naloga obeh držav in njunih vlad je, da dosledno spoštujeta in uresničujeta dogovorjeno v dobri veri ter v duhu vzajemnega spoštovanja, dobrih sosedskih odnosov in graditve okrepljenih partnerskih odnosov v novih razmerah, ko bosta obe državi članici EU. Zdaj je čas, da se usmerimo k prihodnjemu sodelovanju v EU. O tem med drugim govori skupna izjava o poglobljenem sodelovanju med narodoma in državama, ki sta jo nedavno podpisala predsednika Borut Pahor in Ivo Josipović.

 

V vseh pogledih je članstvo Hrvaške v EU v interesu Slovenije. Hrvaška je bila edina naša soseda, ki še ni bila članica EU, je med našimi najpomembnejšimi gospodarskimi partnericami in prvi najpomembnejši cilj za slovenske vlagatelje, naše gospodarsko sodelovanje se bo lahko še okrepilo. Enako se veselimo ugodnih učinkov skupnega članstva Slovenije in Hrvaške v EU, ki jih to prinaša v stikih med ljudmi, v izobraževanju, kulturi in znanosti.

 

S širitvijo EU na Hrvaško se širi območje stabilnosti tudi jugovzhodno od Slovenije in na vse sosednje države, postavljajo se enotna pravila oz. pravila skupnega trga. Naš skupni interes je, da države te regije čim prej vstopijo v pogajalski proces in da meja EU na Balkanu ne bo več potrebna. Slovenija bo z vstopom Hrvaške pridobila močno zaveznico za potrditev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana.

 

Prepričana sem, da bosta Slovenija in Hrvaška oblikovali odnose tesnega partnerstva in zavezništva na številnih področjih skupnega interesa v EU. Hkrati bosta lahko skupaj gradili tovrstne evropske partnerske odnose tudi z drugimi državami članicami EU, zlasti s temi, ki so v naši soseščini.  

 

Danes se EU spopada z gospodarsko in finančno krizo ter vprašanjem svoje prihodnosti. Evropska komisija je leto 2013 razglasila za evropsko leto državljanov, v katerem nas sprašuje, v kakšni Evropi želimo živeti in kaj od nje pričakujemo. Naša skupna naloga je poiskati odgovore na izzive sprememb v mednarodni skupnosti in delovanje Unije prilagoditi, da bo še naprej lahko gonilo gospodarskega razvoja, demokratičnega napredka ter sobivanja različnih kultur in jezikov. Naj se projekt EU, ki pomeni dokončen prelom z delitvami na evropski celini, širi in razvija tudi v prihodnje.

 

Vstop Hrvaške v EU je plod desetletnega strogega procesa, v katerem je Hrvaška potrdila svojo zavezanost načelom EU in pripravljenost izpolnjevati zahtevana merila. Članstvo v EU ponuja mnoge oprijemljive možnosti za Hrvaško in za EU. Izkoristimo jih, tako da bodo v korist Hrvaški, regiji in celotni EU.

 

Iskreno vam čestitam ob vstopu v Evropsko unijo.