NOVICA

9. 7. 2013

Predsednica vlade v odgovorih na poslanska vprašanja: »Družine in otroci nimajo politične stranke, imajo pa zavezo, da bom kot predsednica vlade jaz njihov zagovornik«

Foto: Stanko Gruden/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je danes, 9. julija 2013, udeležila 16. redne seje Državnega zbora in v okviru prve točke dnevnega reda odgovarjala na poslanska vprašanja.

 

Vprašanji s področja družinske politike sta zastavila Jakob Presečnik iz Slovenske ljudske stranke in Ljudmila Novak iz Nove Slovenije. Predsednica vlade je v odgovoru poudarila, da so bili zakoni s področja družinske politike dani v javno razpravo in dejala, da si želi, da bi bili tako zakoni kot strategija družinske politike sprejeti s čim večjo podporo. V nadaljevanju je pojasnila stališče, da mora zakonodaja s področja starševskega varstva temeljiti na uresničevanju in izvajanju pravic otrok ter vključevati celotno populacijo oziroma pokrivati vse družine. Predsednica vlade je v odgovoru na drugo vprašanje ponovno poudarila, da je pravica do starševskega varstva predvsem pravica otrok in dodala, da se strinja, da je pri vzgoji otroka pomembna tudi vloga očeta, in prav to predlagani ukrepi spodbujajo. Poudarila je, da »družine in otroci nimajo svoje politične stranke – imajo pa zavezo z moje strani, da bom kot predsednica vlade jaz njihov zagovornik.«

 

Zadnje vprašanje opozicijskih strank je zastavil mag. Andrej Vizjak, nanašalo pa se je na izvajanje dogovora o sodelovanju med koalicijskimi strankami. Predsednica vlade je v odgovoru poudarila, da je vlada pri sprejemanju ukrepov izbirala med slabimi ukrepi, a je hkrati prepričana, da so ukrepi, ki jih je sprejela, najmanj slabi, predvsem za gospodarstvo. »Proračun, ki smo ga dobili, je bil popolnoma nerealen. Na prihodkih je manjkalo 400 milijonov evrov, na odhodkih 122 milijonov za obresti in 140 milijonov za pokojninsko blagajno. Zaradi vaših rokohitrskih potez smo morali vračati regres za lani in samo zato se sredstva za maso plač povečujejo,« je v odgovoru poudarila predsednica vlade.

 

Vprašanje glede ukrepov za zaposlovanje mladih je kot predstavnik koalicijskih strank zastavil vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer. Predsednica vlade je znova poudarila, da so mladi zagotovo ena izmed prioritet vlade in da ne predstavljajo dela problema, temveč del rešitve. Pojasnila je, da bo vzhodnoslovenska regija iz sredstev v okviru pobude za zaposlovanje mladih v prihodnjih dveh letih prejela dodatna sredstva, da pa podrobnosti glede črpanja teh sredstev niso znane. Slovenija bo za izboljšanje položaja mladih na trgu dela do jeseni pripravila shemo za mlade in v okviru Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti zagotovila smiselno povezovanje ukrepov za doseganje večjih učinkov na trgu dela, je še pojasnila predsednica vlade.