NOVICA

10. 7. 2013

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek na delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji

Foto: Thierry Monasse/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek bo v petek, 12. julija 2013, na prvem delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Obisk predstavlja nadaljevanje niza obiskov predsednice vlade v najpomembnejših gospodarskih partnericah Republike Slovenije, namenjen pa je predvsem izmenjavi pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih. Predsednico vlade bo sprejela nemška zvezna kanclerka Angela Merkel, sogovornici pa bosta pozornost namenili zlasti aktualnim vprašanjem, s katerimi se soočata Evropska unija in mednarodna skupnost.

 

Obisk bo potekal z vidika poglobitve dvostranskega sodelovanja, saj je Nemčija najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. V letu 2012 je blagovna menjava med državama dosegla 8,49 milijarde evrov, izvoz Slovenije v Nemčijo je znašal 4,45 milijarde evrov, uvoz iz Nemčije pa 4,04 milijarde evrov.

 

Med aktualnimi vprašanji, s katerimi se sooča Evropska unija, je vprašanje zaposlovanja mladih eno izmed ključnih. Tudi predsednica vlade je večkrat poudarila, da mladi in njihovo zaposlovanje predstavljajo eno izmed štirih prioritet slovenske vlade, zato bosta predsednica vlade in zvezna kanclerka pozornost zagotovo namenili tudi tem temam.