NOVICA

13. 7. 2013

Predsednica vlade na zaključni prireditvi 28. Spominskega pohoda na Triglav: "V Sloveniji potrebujemo etično pokončnost in odločnost dejanj"

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je danes udeležila zaključne prireditve 28. Spominskega pohoda veteranskih organizacij in Zveze slovenskih častnikov na Triglav. V slavnostnem nagovoru je kot bistveni vrednoti izpostavila etično pokončnost in odločnost dejanj in ponovno poudarila pomen sodelovanja in soglasja.

 

Ob začetku slavnostnega nagovora se je predsednica vlade dotaknila včerajšnjega obiska v Zvezni republiki Nemčiji in dejala: »Veliko evropsko simboličnega je v tem, da lahko govor ob obletnici pohoda partizanov na najvišji slovenski vrh pričnem z omembo srečanja z nemško kanclerko. Smo sestavni del Evropske unije, ki je nastala zato, da nikoli več ne pride do vojne morije – a ki ne bo nikoli ne pozabila ne zatajila uporniškega duha. Vstopili smo v Evropsko unijo, da tja ponesemo naš jezik in naše vrhunske proizvode – ne pa zato, da bi nas zapuščali naši lastni najpametnejši ljudje.    Živimo v Evropi, v kateri hočemo o vsem, tudi o najtežjih odločitvah naše skupne prihodnosti, odločati skupaj z drugimi – ne pa, da nas kriza odriva na periferijo.«

 

V nadaljevanju je predsednica vlade poudarila, da danes v Sloveniji potrebujemo etično pokončnost in odločnost dejanj: »Nihče ničesar ne more storiti namesto nas. Šele, ko sam veš, kaj in kako storiti, lahko računaš na to, da se ti pridružijo drugi: najprej podobno misleči, nato pa vse širši krog ljudi, ki spoštujejo pokončne odločitve in pokončne ljudi.«

 

Predsednica vlade je pojasnila, da v zadnjem času najbolj ceni soglasje in poudarila, da vsak dan bolj vidi in ve, kako težko ga je dosegati. A ko ga enkrat dosežeš, ljudje res začutimo, da skupaj zmoremo več – predvsem pa tisto, česar sami nikoli ne bi mogli. »Soglasje ni enoglasje, ni tišina, tudi ni odmev lastnega glasu iz daljave – je usklajeno, bogato mnogoglasje, ki navda z voljo in upanjem, da se da. Naj vas zato ob vaši vrnitvi z najvišjega slovenskih vrhov pričakam in pozdravim s prošnjo in povabilom: pomagajte nam graditi to soglasje, aktivno, glasno, državljansko soglasje. Pomagajte nam graditi Slovenijo prihodnosti!« je ob zaključku nagovora dejala predsednica vlade.