NOVICA

12. 7. 2013

Predsednica vlade po srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel: »Strinjamo se, da je pot, po kateri stopa Slovenija, prava«

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se danes mudi na delovnem obisku v Zvezni republiki Nemčiji. Obisk predstavlja nadaljevanje niza obiskov predsednice vlade v najpomembnejših gospodarskih partnericah Republike Slovenije in je namenjen predvsem izmenjavi pogledov o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih.

 

Predsednica vlade se je v dopoldanskem času udeležila poslovnega foruma in okrogle mize start-up podjetij. Srečanje je bilo namenjeno spodbujanju internacionalizacije in povezovanju slovenskih start-up podjetij z nemško star-up infrastrukturo, izmenjavi dobrih praks ter pregledu možnosti za iskanje potencialnih investitorjev. Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek si je ob tej priložnosti kot primer dobre prakse ogledala tudi eno izmed najuspešnejših nemških start-up podjetij Tirendo.

 

Predsednico vlade je v nadaljevanju obiska na delovnem kosilu sprejela zvezna kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel. V izjavi po koncu srečanja je predsednica vlade poudarila, da sta se s sogovornico strinjali, da so odnosi med Slovenijo in Nemčijo odlični in da Nemčija predstavlja pomembno gospodarsko in politično partnerico. Predsednica vlade je pojasnila, da sta se z nemško kanclerko v pogovorih dotaknili reformnih procesov v Republiki Sloveniji, natančneje pa ji je predstavila ukrepe, ki jih je Slovenija že sprejela in ki jih še namerava sprejeti. Po besedah predsednice vlade sta se sogovornici strinjali, da je pot, po kateri stopa Slovenija, prava. »Ob zaključku sva izmenjali tudi nekaj pogledov na širitev Evropske unije, ki smo ji naklonjeni vsi, pod pogojem, da države, ki vstopajo v našo družino, izpolnijo vse kriterije in vstopajo pripravljene. Dotaknili sva se tudi zaposlovanja mladih in sogovornica mi je ponudila možnost za pridobivanje nasvetov glede zaposlovanja mladih, saj v Nemčiji brezposelnost mladih predstavlja manjši problem kot v Sloveniji,« je še poudarila predsednica vlade.

 

Zvezna kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel je poudarila, da bilateralno srečanje predstavlja nadaljevanje že tako dobrih odnosov med državama in da ima po srečanju s predsednico vlade občutek, da slovenska vlada vse napove usmerja v to, da bo ponovno stopila na stabilno pot in da bodo tuji investitorji ponovno dobili zaupanje, ki je predpogoj za gospodarsko rast in nova delovna mesta.

 

Predsednica vlade bo delovni obisk v Zvezni republiki Nemčiji zaključila po srečanju s predstavniki slovenske skupnosti v Berlinu.