NOVICA

26. 7. 2013

Predsednica vlade po srečanju s predsednikom Evropske investicijske banke: "Sodelovanje Slovenije z EIB je treba pospešiti in okrepiti"

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek se je danes sestala s predsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Wernerjem Hoyerjem. V izjavi za medije se je predsednica vlade gostu uvodoma zahvalila za obisk in pripravljenost za pogovor ter dodala: "Slovenijo in Evropsko investicijsko banko povezujejo številni že realizirani projekti, v dogovorih pa smo tudi za nove projekte in možnosti sodelovanja." V nadaljevanju je pojasnila, da bi bilo po njeni oceni sodelovanje z EIB v preteklosti lahko boljše: "Kar nekaj stvari moramo v Sloveniji premakniti na bolje in vesela sem, da smo danes skupaj ugotovili, da je treba pospešiti in okrepiti sodelovanje Slovenije z EIB, še posebej preko SID banke."

 

Predsednica vlade je poudarila, da je še posebej vesela dogovora, ki je bil sklenjen danes, in sicer da je EIB pripravljena v Slovenijo napotiti dva do tri strokovnjake, ki bi prek tehnične pomoči pomagali sodelovanje pospešiti. Dodala je še: "Glede na omejene finančne vire, ki jih ima Slovenija že nekaj časa, je sodelovanje z EIB ekstremnega pomena za Slovenijo in slovensko gospodarstvo, zato se še enkrat zahvaljujem g. Hoyerju za obisk in pogovor."

 

Predsednik Evropske investicijske banke je pojasnil, da je sodelovanje med Slovenijo in EIB od začetka devetdesetih let zelo dobro in brez primerjave v Evropi ter da na osebo EIB največ investira ravno v Slovenijo. Poudaril je tudi, da je dobil dober vtis o odločnosti slovenske vlade, ki je pripravljena hitro in skrbno urediti bančni sektor, tako da bo tudi v Sloveniji na voljo več bančnih partnerjev.